Ruská, čínska a kórejská asociácia zažalujú internetových gigantov kvôli zákazu krypto reklám

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 20:30 • 2 min
Ruská, čínska a kórejská asociácia zažalujú internetových gigantov kvôli zákazu krypto reklám

MOSKVA – Kryptomenové a blockchainové asociácie z Ruska, Číny a Južnej Kórey plánujú podať skupinovú žalobu proti internetovým spoločnostiam, ktoré zakázali reklamy súvisiace s kryptomenami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súdne pojednávanie má spochybniť obmedzenia uložené spoločnosťami Facebook, Google, Twitter a ruský Yandex. Asociácie sa dohodli na súdnej žalobe počas konferencie v Moskve a pojednávanie by sa malo uskutočniť v Spojených štátoch.

 

img

 

Kartelová dohoda a zneužívanie moci

 

Žaloba bude podaná novozaloženou asociáciou Eurasian Blockchain Association (EBA) v máji v americkej jurisdikcii. Zástupcovia Ruskej asociácie pre kryptomeny a blockchain (RACIB), Kórejskej podnikateľskej asociácie (KOVA) a Čínskej asociácie kryptomenových investorov (LBTC) podpísali dohodu o vytvorení EBA počas kongresu BlockchainRF-2018 v Moskve (27. - 28. marca ). Na financovanie právnych úkonov bude vytvorený špeciálny kryptofond, ktorý možno podporiť prostredníctvom darov.

 

Najpopulárnejšia sociálna sieť Facebook zakázala reklamy na kryptomeny už v januári tohto roka, Twitter k tomuto kroku pristúpil koncom marca a najväčší globálny vyhľadávač Google plánuje zakázať krypto reklamy od júna 2018. Ruské médiá informovali o podobnom rozhodnutí najväčšieho vyhľadávača v krajine "Яндекс" (Yandex). Spoločnosť toto opatrenie oficiálne nepotvrdila.

 

img

 

Zodpovední by mali byť akcionári

 

Práve paralelné zákazy reklám súvisiace s kryptomenami môže dokázať, že došlo ku kartelovej dohode, uviedol prezident RACIB Jurij Pripačkin. "Myslíme si, že tieto štyri spoločnosti používajú svoju monopolnú silu a dohodli sa na manipulácii s trhom," dodal. Pripačkin poukázal na to, že zákazy v posledných mesiacoch viedli k výrazným poklesom na trhu s kryptomenami.

 

Žaloba bude podaná na americkom súde, ale konečné slovo pri výbere jurisdikcie budú mať právnici. "Viete, každý štát má iné zákony. Niektoré štáty, ako napríklad Wyoming, boli voči kryptomenám spravodlivé," uviedol Jurij Pripačkin.

 

Pripačkin ešte dodal, že EBA môže žalovať tieto spoločnosti aj v štátoch, v ktorých sú zaregistrované. Právne kroky môžu byť podniknuté aj proti ich manažérom a akcionárom, ak sa preukáže, že vlastnia a používajú krypto peňaženky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona