Ruská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na 14 %

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 14:00 • 2 min
Ruská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na 14 %

MOSKVA - Ruská centrálna banka dnes znížila kľúčovú úrokovú sadzbu s cieľom podporiť ekonomiku, ktorá smeruje do hlbokej recesie.

slovakia

left justify in out

Národná banka Ruska dnes oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu znižuje o 1 % na 14 %. Je to už druhé zníženie kľúčovej úrokovej sadzby za posledné dva mesiace potom, ako centrálna banka v decembri minulého roka pristúpila k prudkému zvýšeniu sadzby z 10,5 až na 17 %. V tom čase sa snažila zastaviť prudký prepad rubľa.
     

Vyššie sadzby podporujú menu, na druhej strane ale negatívne zasahujú do vývoja ekonomiky, nakoľko predražujú pôžičky. Koncom januára preto centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 2 % na 15 %, z ktorých ju dnes posunula nadol o ďalšie percento.
     

Banka predpokladá, že ruská ekonomika klesne tento rok o 3,5 až 4 %. Jej prognóza je o niečo pesimistickejšia než odhad ministerstva ekonomického rozvoja. To predpokladá, že ekonomika klesne v tomto roku o 3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies