Ruská centrálna banka vynaložila na podporu rubľa v jeden deň skoro miliardu USD

NETKY.SK • 7 Október 2014, 12:01 • 2 min
Ruská centrálna banka vynaložila na podporu rubľa v jeden deň skoro miliardu USD

MOSKVA - Ruská centrálna banka vynaložila koncom minulého týždňa na podporu rubľa takmer miliardu dolárov. Bola to najväčšia intervencia zo strany Národnej banky Ruska za posledných takmer sedem mesiacov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Centrálna banka oznámila, že 3. októbra vynaložila na podporu národnej meny celkovo 980 miliónov USD (779,94 milióna eur). To znamená najväčšiu intervenciu banky s cieľom zastaviť pokles kurzu národnej meny od marcovej ruskej anexie polostrova Krym.
      

Zároveň uviedla, že v pondelok (6.10.) posunula hornú hranicu obchodovacieho pásma rubľa o 10 kopejok na 44,60 RUB. To znamená, že v ten deň predala minimálne ďalších 700 miliónov USD. Pri každej intervencii v objeme 350 miliónov USD totiž banka posúva hranicu o 5 kopejok.
      

Dnes dopoludnia sa kurz rubľa oproti košu mien tvoreného eurom a dolárom posilnil v Moskve o 0,1 % na 44,4312 rubľa. Podľa analytikov to však vôbec neznamená, že rubeľ nebude ďalej oslabovať a nevylučujú ďalšie veľké intervencie. V skutočnosti rubeľ oproti košu mien aj neskôr oslabil na 44,5099 RUB. Pred opätovným spustením intervencií minulý týždeň vynaložila ruská centrálna banka na podporu rubľa celkovo 40 miliárd USD. Len za minulý kvartál klesla hodnota ruskej meny oproti doláru o 14 %, čo bol najslabší výkon spomedzi svetových mien. Dôvodom je na jednej strane pokles cien ropy, ktoré sú pre ruský rozpočet kľúčové, a na druhej pokračujúce boje na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies