Ruská časť posádky ISS vynesie olympijskú pochodeň do voľného priestoru

NETKY.SK • 10 September 2013, 09:30 • 2 min
Ruská časť posádky ISS vynesie olympijskú pochodeň do voľného priestoru

MOSKVA - Členovia posádky, ktorá koncom septembra vydá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), kozmonauti Oleg Kotov a Sergej Riazanskij, vynesú 9. novembra počas prvého výstupu do voľného kozmického priestoru olympijskú pochodeň.

slovakia

left justify in out

Kotov a Riazanskij sa na ISS prepravia spolu s americkým astronautom Michaelom Hopkinsom kozmickou loďou Sojuz TMA-10M, ktorá bude z kozmodrómu Bajkonur štartovať 26. septembra. Kotov má za sebou už dva lety do vesmíru, jeho kolegovia sú nováčikmi. "Oheň vo vesmíre, samozrejme, horieť nebude, my tam jednoducho vyvezieme pochodeň. Na 7. novembra je naplánovaný štart expedície, ktorá nasleduje po nás a ktorá olympijskú pochodeň privezie, a 11. novembra sa pochodeň vráti na Zem s posádkou, ktorá je na ISS teraz," uviedol Kotov na nedávnej tlačovej konferencii v Hviezdnom Mestečku. Po návrate z vesmíru bude olympijská pochodeň pokračovať v ceste po celom Rusku. 

Ako upozorňuje RIA Novosti, na palube ISS budú v novembri v rovnakom čase pôsobiť tri posádky. Kotov dodal, že každý z obyvateľov ISS bude počas olympijských hier držať prsty svojmu národnému tímu. "Už sme si objednali prenosy niektorých športových odvetví a budeme ich sledovať na ISS," spresnil. Hostiteľom zimných olympijských hier, ktoré sa začnú 7. februára 2014, bude ruské mesto Soči ležiace medzi pobrežím Čierneho mora a úpätím Kaukazu.

    

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies