Ruská burza sa zotavila, keď Goldman Sachs odporučil akcie Sberbank

NETKY.SK • 9 Január 2015, 13:09 • 2 min
Ruská burza sa zotavila, keď Goldman Sachs odporučil akcie Sberbank

MOSKVA - Ruský akciový trh zaznamenal najväčší vzostup za posledných 10 mesiacov. Podpísala sa pod to predovšetkým investičná banka Goldman Sachs, ktorá odporučila kúpu akcií ruskej Sberbank. Informovali o tom agentúra Bloomberg a denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Goldman Sachs vo štvrtok (8.1.) uviedol, že Sberbank predstavuje výhodnú vstupnú investíciu, čo viedlo k vzostupu akcií banky o 13 %. Pritom akcie Sberbank od roka 2009 stratili až 46 % hodnoty. Krátko po oznámení Goldman Sachs vzrástol index Micex o 4,5 % na 1.547,39 bodu. Zareagoval aj rubeľ, ktorý voči doláru posilnil o 5,2 %.

 

Odporúčanie poprednej investičnej banky pomohlo posilniť dôveru k ruskému akciovému a devízovému trhu, ktoré utrpeli veľké straty v dôsledku 48-% prepadu cien ropy a následkom západných sankcií. 

 

Ceny ropy sa nachádzajú neďaleko šesťročného minima a sankcie v súvislosti s ukrajinskou krízou ohrozujú Rusko hospodárskou recesiou. Je preto otázne, či si krajina dokáže udržať rating investičného stupňa. Ratingová agentúra Fitch Ratings hodnotí Rusko len dva stupne nad prvým rizikovým stupňom s negatívnym výhľadom. Jej postoj sa ukáže dnes, keď zverejní rating Ruska. Agentúra Standard & Poor's už v decembri varovala, že rating krajiny môže znížiť do kategórie rizikových.

 

Odborníci sú si istí, že minimálne jedna agentúra rating zníži na rizikový stupeň. To však bude mať pre Rusko mimoriadne negatívne následky, pretože vyvolá ďalšiu vlnu úniku kapitálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona