Ruská armáda požiadala Putina o obnovenie náletov proti teroristom v Aleppe

NETKY.SK • 28 Október 2016, 18:29 • 2 min
Ruská armáda požiadala Putina o obnovenie náletov proti teroristom v Aleppe

MOSKVA - Ruská armáda požiadala prezidenta Vladimira Putina, aby povolil obnovenie náletov na ciele militantov v meste Aleppo ležiacom na severovýchode Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O obnovenie náletov požiadal Putina, ktorý je najvyšším veliteľom ruských ozbrojených síl, generálny štáb armády.
"Požiadali sme najvyššieho veliteľa, aby dal povolenie na obnovenie náletov proti ilegálnym polovojenským formáciám vo východnej časti Aleppa," uviedol predstaviteľ generálneho štábu ozbrojených síl Sergej Rudskoj.
Žiadosť zdôvodnil tým, že v Aleppe stále zomierajú civilisti a že tamojší militanti obnovili aktívne bojové akcie proti sýrskym vládnym silám.


Generálporučík Rudskoj súčasne zdôraznil, že ruské a sýrske vojenské lietadlá už desať dní po sebe neoperujú v okruhu desať kilometrov od Aleppa. Sýrske opozičné sily dnes informovali, že spustili rozsiahly útok na vládne jednotky v Aleppe s cieľom prelomiť ich blokádu východnej časti mesta.


Podľa Rudského vzbúrenci využili platné moratórium na lety ruských a sýrskych lietadiel. Ich pokusy o prelomenie obkľúčenia za pomoci raketometov, delostrelectva a obrnených vozidiel sa podarilo odraziť, avšak podľa ruského generála si vyžiadali početné obete z radov civilného obyvateľstva.

 

Putin je presvedčený, že obnovenie náletov na sýrske mesto Aleppo by v súčasnosti nebolo vhodné. Informoval o tom dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Putin je podľa neho presvedčený, že by bolo skôr možné rozšíriť súčasnú humanitárnu pauzu s cieľom evakuovať zranených, ale aj militantov, ktorí túžia mesto opustiť. "A dať našim americkým partnerom šancu realizovať už skôr prijaté záväzky a sľuby o oddelení tzv. umiernenej opozície od teroristických skupín," citovala Peskova agentúra TASS.

 

Rusko si ale podľa neho v prípade výnimočných okolností vyhradzuje isté právo: "Vzhľadom na to, že teroristi oznámili plánované zintenzívnenie bojových akcií, a tiež to, že čiastočne naozaj prešli na aktívne útočné operácie, ruský prezident vychádza z toho, že v prípade výnimočných okolností si ruská strana vyhradzuje právo použiť všetky dostupné sily a prostriedky na zvrátenie provokatívnych akcií teroristických zoskupení a poskytnúť náležitú podporu ozbrojeným silám Sýrskej arabskej republiky," dodal Peskov.


Aleppo bolo pred vojnou najľudnatejším mestom Sýrie. Vojenský konflikt ho rozdelil na dve časti, pričom západnú ovládajú vládne sily, ktoré s pomocou spojencov počas uplynulého leta obkľúčili povstalcov vo východných štvrtiach.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona