Ruská armáda cvičí na Kurilských ostrovoch

NETKY.SK • 12 August 2014, 13:23 • 2 min
Ruská armáda cvičí na Kurilských ostrovoch

MOSKVA - Rusko dnes začalo vojenské cvičenie na Kurilských ostrovoch v Tichom oceáne.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters ide o krok, ktorý pravdepodobne vyvolá nevoľu Japonska, pretože na niektoré z ostrovov si obe krajiny robia územné nároky.
     

"Do cvičenia sú zapojené jednotky dislokované v tejto oblasti, ktoré budú nasadené na Kurilských ostrovoch," uviedol podľa agentúry Interfax hovorca ruského Východného vojenského okruhu plukovník Alexandr Gordejev.
     

Na manévroch sa podľa Gordejeva zúčastní vyše 1000 členov mužstva, päť útočných vrtuľníkov a ďalších 100 kusov vojenskej techniky.
     

Kurily, v Japonsku sa používa názov Severné územia, pozostávajú z takmer 60 ostrovov a ležia iba desať kilometrov od japonského ostrova Hokkaido. Nachádzajú sa v oblasti bohatej na ryby a podľa predpokladov aj na podmorské náleziská ropy a zemného plynu, ako aj ložiská zlata a striebra.
     

Japonsko a Rusko sa o štyri Kurilské ostrovy, ktoré obsadili sovietski vojaci na konci druhej svetovej vojny, sporia už takmer 70 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies