Rusínska aktivistka navštívila inauguráciu prezidenta Českej republiky Miloša Zemana

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 15:52 • 2 min
Rusínska aktivistka navštívila inauguráciu prezidenta Českej republiky Miloša Zemana

MOSKVA - O tom povedala rusínska aktivistka Tatiana Popová, ktorá opustila Ukrajinu kvôli obvineniam zo separatizmu. Ona informovala, že nedávno navštívila inauguráciu prezidenta Českej republiky Miloša Zemana. Informuje NTV.ru.

slovakia

left justify in out

"Na inauguráciu som prišla na základe oficiálneho pozvania samotného prezidenta Zemana. Ale chcem podotknúť, že toto nebolo moje prvé stretnutie s ním. Pán Zeman s veľkou úctou hovorí o Rusínoch a váži si našu spoločnú históriu. Pripomeniem, že Rusíni v 20. storočí medzi dvoma svetovými vojnami, boli súčasťou Československa a zároveň mali úplnú autonómiu. Pri Čechoch sme mali svoju vlastnú národnú rusínsku vládu, svoje školy, politické strany, rusínske občianstvo a právo nakladať s nerastnými surovinami na národnom rusínskom území," povedala aktivistka.

 

Taktiež Tatiana povedala, že sa stretla s predsedom vlády Českej republiky Andrejom Babišom. "On mi povedal, že jeho mama je tiež rusínka a preto, nemať rád a nevážit si Rusínov on nemá právo. Česká vláda je pripravená podporiť Rusínov. V najbližšom čase plánujeme zorganizovať stretnutie Zemana s Rusínmi z celého sveta, aby diskutovali o našich najnaliehavejších otázkach."

   

Okrem Českej republiky vediem celkom úspešné rokovania v Rakúsku, kde poslanci parlamentu sú pripravení podporiť Rusínov. "Taktiež sa vedú aktívne rokovania s našou rusínskou diasporou v USA. O spoločnej spolupráci a ďalších spoločných projektoch," povedala Tatiana.
   

"Na Ukrajine sa teraz koná skutočná genocída Rusínov. Zlikvidovane rusínskych škôl prekrúcajú našu históriu a najaktívnejších Rusínov prenasledujú," sťažuje sa Tatiana.
   

"Ale ak si ukrajinská vláda myslí, že sa Rusínom môže posmievať a ponižovať ich, potom je to ich veľký omyl. Prežili sme maďarov, Čechov, Slovákov, ZSSR, a nie sme asimilovaní a túto vládu tiež prežijeme," sľubuje ona.
     

Tatiana vysvetlila, prečo Rusíni, narozdiel od zakarpatských maďarov, nie veľmi bojujú za svoje práva: "Rusíni sú múdri a premýšľavý národ, ktorý sa nedá vyprovokovať a neorganizuje nepokoje, ktoré k ničomu dobrému nevedú. Otázky o uznaní Rusínov treba riešiť nie s dnešnou ukrajinskou vládou a s jej vedením," vyhlásila Tatiana Popová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies