Rusi zmenili svoj postoj, vzťahy s EÚ sú zrejme zachránené

NETKY.SK • 15 Február 2021, 23:12 • 2 min
Rusi zmenili svoj postoj, vzťahy s EÚ sú zrejme zachránené

MOSKVA - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v pondelok obvinil Európsku úniu z ochladenia vzťahov. Tvrdí, že Moskva je naďalej pripravená napraviť väzby, ak bude cítiť pozitívne signály od "európskej dvadsaťsedmičky".

slovakia

left justify in out

Lavrov mení rétoriku

Po rokovaniach v Petrohrade s fínskym náprotivkom Pekkom Haavistom ruský minister zahraničných vecí poznamenal, že ak sa EÚ rozhodne obnoviť vzťahy, Rusko bude pripravené. Zdôraznil, že Kremeľ je pripravený diskutovať o akýchkoľvek otázkach spoločného záujmu bez toho, aby sa snažil presadzovať svoje záležitosti.

 

img

 

Minulý týždeň 
Lavrov pritom minulý týždeň vyhlásil, že Rusko preruší vzťahy s EÚ, ak v súvislosti s uväznením Alexeja Navaľného uvalí na Moskvu nové sankcie.

 

Viac sa dozviete: EÚ zamýšľa na Rusko uvaliť sankcie. Lavrov varuje, že mier sa tu dá dosiahnuť vojnou


Vzťahy medzi Moskvou a Bruselom oslabli po anexii Krymu Moskvou v roku 2014 a nedávno dostali ďalší úder po zadržaní spomenutého Navaľného. Opozičný politik a kritik Kremľa sa 17. januára vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z vlaňajšej augustovej otravy nervovoparalytickou látku typu novičok.

 

img

 

Predminulý týždeň ho moskovský súd poslal do väzenia na dva roky a osem mesiacov, keďže podľa ruských orgánov porušil pravidlá podmienečného odsúdenia z roku 2014.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell plánuje prediskutovať s ministrami zahraničných vecí EÚ možné kroky proti Rusku na stretnutí 22. februára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies