Rusi žiadajú obnoviť RUSADA a vrátiť Moskve akreditáciu

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:53 • 2 min
Rusi žiadajú obnoviť RUSADA a vrátiť Moskve akreditáciu

LAUSANNE - Rusko žiada okamžité obnovenie činnosti svojej národnej antidopingovej agentúry (RUSADA) a laboratória v Moskve. Výzva prezidenta Ruského olympijského výboru Alexandra Žukova prišla mesiac pred zverejnením kompletnej správy kanadského právnika Richarda McLarena o organizovanom krytí užívania zakázaných látok ruskými športovcami, a to aj na zimných olympijských hrách 2014 v Soči.

slovakia

left justify in out

Laboratórium v Moskve je už takmer rok bez akreditácie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a vzorky odobraté v krajine musia analyzovať v zahraničí. Národný antidopingový program riadi britská agentúra UK Anti-Doping, pretože RUSADA pred rokom vyhlásili za nespôsobilú. Na rok 2017 UK Anti-Doping naplánovala pre Rusko iba 6000 testov, čo je o 14 000 menej v porovnaní s bežnou prevádzkou RUSADA. Pozornosť sa tým sústredí len na športovcov v kategórii dospelých, juniori a mládežníci zostanú mimo kontroly, upozornil Žukov.


"Situácia je neakceptovateľná. Musíme nájsť urýchlené riešenie, aby RUSADA obnovila svoju činnosť," povedal šéf ruského olympijského hnutia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona