Rusi začali inváziu a okupáciu na Kryme: Presúvajú svoju armádu, okupujú hlavné letisko!

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 07:04 • 2 min
Rusi začali inváziu a okupáciu na Kryme: Presúvajú svoju armádu, okupujú hlavné letisko!

MOSKVA - Ruská vláda v piatok prvýkrát oficiálne priznala, že na spornom Krymskom polostrov prišlo k "presúvaniu" jeho ozbrojených zložiek.

slovakia

left justify in out

Tie patria k čiernomorskej flotile so základňou neďaleko krymského prístavu v Sevastopoli. Moskva tým chce podľa slov ministerstva zahraničných vecí "chrániť pozície flotily". "Ukrajinská strana dostala informáciu o pohybe obrnených vozidiel ruskej čiernomorskej flotily na Kryme, k čomu prichádza plne v súlade so základmi rusko-ukrajinskej dohody," uviedol v piatok večer rezort ruskej diplomacie na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Ukrajinské ministerstvo vnútra tvrdí, že ruské ozbrojené sily sa zmocnili dvoch letísk na ukrajinskom Kryme. Ruská armáda údajne obsadila vojenské letisko v prístave Sevastopoľ, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily. Ozbrojení muži, ktorí podľa ministra vnútra Arsena Avakova "zastupujú Rusko", obsadili aj medzinárodné letisko v hlavnom meste polostrova Simferepoľ. Minister konštatoval, že ide o ozbrojenú inváziu a okupáciu, čo je v rozpore s medzinárodným právom. 

 

Väčšina obyvateľov Krymu sa hlási k ruskej národnosti, čo sa po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča prejavilo protestami a výzvami na jej opätovné pripojenie k Rusku, ktorého súčasťou bola do roku 1954. Rusko má dodnes na území vojenské základne, napriek obavám o práva ukrajinských Rusov však ubezpečuje, že do záležitostí Ukrajiny nebude zasahovať.

 

Ukrajinské aerolínie oznámili, že vzdušný priestor nad Krymom bol uzavretý


Najväčšie ukrajinské aerolínie, Ukrainian International Airlines, dnes oznámili, že vzdušný priestor nad polostrovom Krym bol uzavretý po tom, ako hlavné krymské letisko obsadili ozbrojení muži. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
      

Ruská agentúra Interfax dnes už skôr zverejnila správu, že na medzinárodnom letisku v krymskej metropole Simferopol nemôžu pristávať žiadne lietadlá prichádzajúce z ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Predstaviteľ letiska v Simferopole však uviedol, že odložené bolo iba pristátie jedného letu z Kyjeva - ostatné lety prichádzali a štartovali zo Simferopolu bez akýchkoľvek problémov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies