Rusi začali ako prví na svete stavať jadrový blok novej generácie BREST

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 14:12 • 2 min
Rusi začali ako prví na svete stavať jadrový blok novej generácie BREST

SEVERSK - V meste Seversk, v areáli sibírskeho chemického kombinátu štátnej spoločnosti Rosatom začala výstavba prvého na svete jadrového bloku novej generácie BREST-OD-300.

slovakia

left justify in out

V slávnostnej atmosfére za účasti vedenia ruského jadrového priemyslu a Tomskej oblasti sa do základu nalial prvý betón. Pohonná jednotka s inštalovaným elektrickým výkonom 300 MW bude súčasťou experimentálneho demonštračného energetického komplexu (ODEK), ktorý sa buduje v Sibírskom chemickom kombináte v rámci priemyselného projektu Prielom, ktorý sa realizuje od roku 2010.

 

img

 

Skratka BRESTdvojaký význam: je to názov olovom chladeného rýchleho neurónového reaktora a zároveň označenie konceptu "rýchleho" reaktora s vlastnosťou prírodnej bezpečnosti, pri ktorom budú také havárie ako Černobyľ a Fukushima v zásade nemožné.

 

img

 

Technológie, ktoré sú základom ODEK, súčasne umožnia riešiť kľúčové problémy životného prostrediasurovín v jadrovom priemysle, ako aj posilniť režim nešírenia jadrových zbraní. A to všetko je spojené so zabezpečením konkurencieschopnosti s inými typmi výroby.

 

BREST nie je jediný možný, ale prvý koncept, ktorý spĺňa súbor bezpečnostných a ekonomických požiadaviek rozsiahlej jadrovej energie a je zameraný na riešenie problémov trvalo udržateľného rozvoja.

 

img

 

ODEK okrem reaktora BREST zahŕňa komplex na výrobu takzvaného zmiešaného nitridu uránu a plutónia v jadrovom palive pre reaktor, ako aj komplex na prepracovanie vyhoretého paliva. Výsledkom bude uzavretý jadrový palivový cyklus, ktorý umožní nielen výrobu elektriny na jednom mieste, ale aj pripraviť nové palivo z paliva vypúšťaného z reaktora.

 

BREST je prototypom rýchleho neurónového reaktora BR-1200 tiež s olovnatým chladivom, ktorý sa zase stane základom pre komerčnú energetickú jednotku s vysokým elektrickým výkonom okolo 1200 MW.

 

 

V tomto storočí Rusko ako prvé postavilo a uviedlo do prevádzky jadrové energetické jednotky s reaktormi takzvanej generácie "tri plus" a teraz hovoríme o osvojení technológií inštalácií štvrtej generácie.

 

Zdroj: https://ria.ru/20210608/energoblok-1736090576.html

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona