Rusi vypustili pri Kryme trénované vojenské delfíny. Majú jasnú úlohu!

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 10:22 • 2 min
Rusi vypustili pri Kryme trénované vojenské delfíny. Majú jasnú úlohu!

SEVASTOPOĽ - Ruská federácia má v trénovaní delfínov na vojenské účely dlhoročnú tradíciu. Cvičí ich, aby vedeli vyhľadávať objekty alebo odstrašiť nepriateľských potápačov.

slovakia

left justify in out

Rusko umiestnilo na svojej námornej základni Sevastopoľ v Čiernom mori trénované vojenské delfíny. Podľa satelitných snímok, ktoré analyzoval Americký námorný inštitút (USNI), Rusi vo februári priviezli do sevastopolského prístavu dve klietky s delfínmi. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

 

img

 

Námorná základňa v Sevastopole je pre ruskú armádu kľúčová, keďže sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Podľa analýzy USNI tam kotvia ruské lode, ktoré sú síce mimo dosahu rakiet, no stále môžu byť cieľom podmorských útokov.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajinský minister obrany vydal vážne varovanie. Čo sa chystá?

 

V rámci sovietskeho programu na výcvik delfínov trénovala v akváriu blízko Sevastopoľa tieto živočíchy aj Ukrajina. V 90. rokoch minulého storočia však program prestal fungovať. Ukrajina ho v roku 2012 obnovila, no delfíny padli po anexii Krymu do ruských rúk, pričom ukrajinská strana sa ich neúspešne snažila získať späť.

 

img

 

Počas studenej vojny USA aj Sovietsky zväz začali využívať echolokáciu delfínov, čiže schopnosť orientovať sa pomocou ultrazvukových vĺn. Delfíny tak vedeli odhaľovať objekty pod hladinou, napríklad míny.

 

Rusko používalo vojenské delfíny aj počas vojny v Sýrii na svojej námornej základni v sýrskom meste Tartus, čo dokazujú satelitné snímky z roku 2018.

 

img

 

Delfíny však nie sú podľa Guardianu jediné živočíchy, ktoré cvičí ruská armáda. Nórski rybári v roku 2019 zaznamenali pri pobreží svojej krajiny prítomnosť bieluhy, morského cicavca z rodu narvalovité, ktorá vraj mala na sebe zvláštne popruhy s kamerami.

 

Možno vás zaujme: Čo hovoria európski lídri na vojnu na Ukrajine a čo očakávajú?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona