Rusi vyplatia milión eur za zbombardovanie čečenskej dediny

NETKY.SK • 3 Október 2013, 20:30 • 2 min
Rusi vyplatia milión eur za zbombardovanie čečenskej dediny

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok nariadil ruskej vláde odškodniť obyvateľov čečenskej dediny, ktorú v roku 2000 napriek uisteniam zbombardovala ruská armáda a usmrtila ich príbuzných.

slovakia

left justify in out

Súd so sídlom vo francúzskom Štrasburgu rozhodol, že Rusi musia 13 sťažovateľom vyplatiť sumu od 40-tisíc do 210-tisíc eur. Súd zároveň poukázal na sľub ruských veliteľov, že v rámci boja proti čečenským povstalcom ušetria dedinu Aslanbek-Šeripovo, ak sa v nej nebudú schovávať ozbrojenci. Následný prekvapivý útok z februára 2000 zanechal 18 mŕtvych. Ruský vojenský súd záležitosť odmietol vyšetrovať a rovnaký postoj zaujali aj k požiadavke o vyplatenie odškodného. Rusi však neskôr priznali, že porušili Európsky dohovor o ľudských právach.

Ruská vláda v koncom roka 1999 poslala do autonómnej Čečenskej republiky desaťtisíce vojakov v snahe potlačiť povstanie s cieľom definitívne dostať územie spod kontroly vlády v Moskve. Išlo o v poradí druhú intervenciu v kaukazskom regióne, kde bojovali aj v polovici 90. rokov. Vtedy však bola Moskva neúspešná. Ozbrojené konflikty každopádne zanechali na Čečensku veľké škody a obyvatelia republiky okrem iného trpia vysokou nezamestnanosťou a chudobou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona