Rusi varovali Američanov pred Carnajevom už v roku 2011!

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 10:07 • 2 min
Rusi varovali Američanov pred Carnajevom už v roku 2011!

WASHINGTON - Meno jedného z bratov podozrivých zo spáchania minulotýždňových útokov v Bostone nechala ešte v roku 2011 americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zaradiť na zoznam osôb považovaných za teroristickú hrozbu.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru AFP o tom v stredu informovali nemenované oficiálne zdroje, podľa ktorých sa tak stalo na základe informácií z Ruska. Tamojšie orgány údajne v septembri 2011 kontaktovali amerických partnerov vo veci možnej spolupráce Tamerlana Carnajeva s teroristami, na čo CIA túto informáciu odovzdala ďalším úradom. Údaje o Čečencovi s trvalým pobytom v Spojených štátoch pritom získal o šesť mesiacov skôr aj Federálny vyšetrovací úrad (FBI), uvádza zdroj AFP.

Tamerlan Carnajev zahynul pri minulotýždňovej prestrelke s políciou, ktorá následne zadržala jeho mladšieho brata Džochara. Ten sa z podielu na bombových útokoch z 15. apríla medzičasom priznal, za hlavného strojcu je však považovaný Tamerlan narodený v roku 1986. Jeho meno sa údajne nachádzalo v databáze amerického Národného protiteroristického centra, ktorá je používaná okrem iného aj v leteckej doprave. Nová informácia potvrdzuje obavy niektorých amerických zákonodarcov, podľa ktorých tajné služby zanedbali svoje povinnosti, keď Carnajeva nesledovali napriek tomu, že pred niekoľkými rokmi navštívil kaukazský región považovaný za jedno z ohnísk extrémizmu. 

Výbuchy počas Bostonského maratónu, z ktorých sú Carnajevovci podozriví, zabili troch ľudí vrátane osemročného chlapca a vyše 260 ľudí zranili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies