Rusi už rokujú so sýrskym režimom o chemických zbraniach

NETKY.SK • 10 September 2013, 13:58 • 2 min
Rusi už rokujú so sýrskym režimom o chemických zbraniach

MOSKVA - Rusko už začalo rokovať so sýrskym režimom o "konkrétnom pláne" v súvislosti s návrhom, podľa ktorého Moskva zabezpečí dohľad nad odovzdaním chemických zbraní patriacich do arzenálu prezidenta Baššára al-Asada. V utorok to potvrdil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti pripravujeme funkčný, precízny a konkrétny plán," vyhlásil. Ako dodal, konzultuje ho aj so samotným generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Panom Ki-munom ako aj s členmi Bezpečnostnej rady OSN. Podľa Lavrova však nejde o "čisto ruskú iniciatívu", keďže jeho americký partner John Kerry "pripustil možnosť odvrátenia útoku, ak sa tento problém vyrieši".

Rusko v pondelok vyzvalo Sýriu, aby dala svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad, ak by to zabránilo zahraničnej intervencii. Minister zahraničia Lavrov tento návrh oznámil na tlačovej konferencii v Moskve, ktorú zvolal za týmto účelom. Americký šéf diplomacie Kerry rovnako v pondelok vyhlásil, že sýrsky prezident Baššár al-Asad sa môže vyhnúť americkému útoku, ak sa do týždňa vzdá svojho chemického arzenálu. Al-Asadov režim návrh privítal, zatiaľ čo povstalci ho odmietli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies