Rusi sa v marci vo veľkom zbavovali rubľov

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 09:55 • 2 min
Rusi sa v marci vo veľkom zbavovali rubľov

MOSKVA - Najhoršia kríza vo vzťahoch medzi západom a Ruskom od skončenia studenej vojny v marci spôsobila masové výpredaje ruskej meny. Podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok ruská centrálna banka, celkový dopyt po cudzích menách, najmä dolároch a eurách, v marci dosiahol 14,9 mld. USD.

slovakia

left justify in out

To bola najvyššia úroveň od januára 2009, kedy krajina čelila následkom globálnej finančnej krízy. V porovnaní s tohtoročným februárom bol dopyt 1,5-násobne vyšší. Začiatkom marca ruský prezident Vladimir Putin deklaroval právo vojensky zasiahnuť na Ukrajine v záujme ochrany rusky hovoriacich obyvateľov. Rusko následne ovládlo ukrajinský polostrov Krym, na čo západné krajiny reagovali sankciami proti vybraným ruským predstaviteľom.

 

"V marci 2014, keď pokračovalo oslabovanie rubľa voči hlavným svetovým menám a pretrvávala neistota vyvolaná očakávaniami ďalšieho poklesu, celkový dopyt po cudzích menách dramaticky vzrástol," uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Bližšie vysvetlenie k príčinám oslabenia meny banka neposkytla. Podľa údajov centrálnej banky Rusi v marci zo svojich účtov vybrali cudzie meny v celkovom objeme 6,9 mld. USD, z toho polovicu predstavovali doláre. 

 

Podľa prepočtov agentúry Reuters ruský rubeľ za prvé tri mesiace roka oslabil voči doláru o takmer 9 % a voči euru o viac než 8 %. Po marcových najväčších stratách sa mena čiastočne zotavila. Vo štvrtok, ktorý bol minulý týždeň v Rusku posledným pracovným dňom, rubeľ uzatvoril voči doláru na úrovni 35,04 RUB/USD a voči euru na úrovni 48,53 RUB/EUR. V porovnaní so začiatkom roka je kurz rubľa voči doláru o 6,5 % slabší. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona