Rusi sa proti prepadu rubľa zabezpečujú kúpou luxusných automobilov

NETKY.SK • 10 December 2014, 18:56 • 2 min
Rusi sa proti prepadu rubľa zabezpečujú kúpou luxusných automobilov

MOSKVA - Kreatívni Rusi v poslednom období objavili európske luxusné automobilové značky ako zabezpečenie ich úspor. Vďaka prepadu rubľa sú tieto autá lacné a keďže odborníci v budúcom roku predpovedajú zdraženie vozidiel, považujú to Rusi za dobrú investíciu. Informoval o tom denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

Medzi najobľúbenejšie značky patria Porsche a Lexus. Predaj Porsche v Rusku sa v októbri zvýšil o 55 % a značky Lexus o 63 %. Lexus dokonca musel prijať sezónnych pracovníkov, aby bol schopný zvládnuť návštevy klientov, ktoré stúpli až o jednu tretinu. Nejde však len o majetných Rusov, ale ľudia zo všetkých príjmových tried vymieňajú ruble za luxusné autá. 
     

Tento výrazný nárast dopytu je pre ruský automobilový trh vítaným javom, pretože po zavedení sankcií zažíval prudký prepad. Dokazuje to aj fakt, že celkový predaj vozidiel sa v októbri medziročne znížil o 1,1 % a od začiatku roka až o 12 %.
     

"Autá sa v súčasnosti predávajú ako teplé žemle a je jedno, či lacné alebo drahé," povedala Tatiana Lukoveckaja, riaditeľka jedného z najväčších predajcov v krajine Rolf Group. "Za posledných 10 rokov si takýto vývoj nepamätáme."
     

Dôvodom je prepad rubľa, v dôsledku ktorého majú úspory vo výške milióna rubľov hodnotu približne len 14.864 eur. Autá sú ešte stále dostupné za výhodné ceny, napríklad, nemenovaný zamestnanec ruskej banky v novembri kúpil Audi A7 v prepočte o 32.280 eur lacnejšie.
     

"Ľudia v krízových časoch považujú auto za investíciu," povedal Andrej Rodionov, komunikačný šéf ruskej dcéry Mercedesu. "Pravidlo, že auto pri opustení predajne stráca 20 % hodnoty, už viac neplatí."
     

Hoci sa automobilky snažia neprenášať dôsledky oslabenia rubľa na klientov, výrazné zdražovanie na budúci rok je však podľa Lukoveckej nevyhnutné. Mnohí západní výrobcovia síce majú fabriky v Rusku, avšak množstvo montážnych dielov dovážajú zo zahraničia a nikto nechce predávať so stratou. Experti preto očakávajú rast predaja vozidiel aj v decembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies