Rusi sa dočkali podpory od Svetovej asociácie olympionikov

NETKY.SK • 15 December 2015, 08:54 • 2 min
Rusi sa dočkali podpory od Svetovej asociácie olympionikov

MONAKO - Pomerne ojedinelý hlas na obranu potrestaných ruských atlétov zaznel od Svetovej asociácie olympionikov (WOA).

slovakia

left justify in out

Nezávislá organizácia, ktorú vznikla z iniciatívy niekdajšieho prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Juana Antonia Samarancha, vyzvala na ochranu práv poctivých športovcov pykajúcich za dopingové prešľapy svojich krajanov. Vo vyhlásení sa priamo nespomína prípad ruských športovcov, ktorým Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) pre dopingový podvod s účasťou štátom dotovaných inštitúcií zakázala účasť na medzinárodných podujatiach vrátane olympijských hier až do odvolania. WOA žiada urýchlené riešenie v prospech tých, čo "zasvätili svoje životy športu bez pokušenia s užívaním zakázaných látok", a na ochranu ich práv.


"Sme presvedčení, že potrestanie čistých športovcov je nespravodlivé a že dané odvetvie spolu s fanúšikmi na do dopláca, pretože nevidí svojich hrdinov súťažiť na najvyššej úrovni," uviedol prezident WOA Joel Bouzou na oficiálnej stránke olympians.org.


"Samozrejme, že vinníci by mali byť potrestaní, bez ohľadu na to, či ide o športovcov, funkcionárov alebo lekárov. Ale na druhej strane je tu aj rešpektovanie individuálnych práv nevinných športovcov, práv na trénovanie a súťaženie v odvetví, ktoré milujú. Možno by mali podstúpiť iba mimoriadne testovanie. Jedna vec je ale istá - ich súčasná situácia si žiada urgentné riešenie," dodal Bouzou.


Opačný názor vyslovilo po prevalení škandálu viacero svetových športovcov, ktorí pociťovali krivdu, keď súperili s ruskými konkurentmi podozrivými z podvodu. Agentúra AP pripomenula, že patrónom WOA je monacký princ Albert, ktorý v minulosti strávil prázdniny s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prezident WOA Bouzou, bývalý francúzsky olympionik v modernom päťboji, je princovým poradcom a v roku 2012 dostal ruské štátne vyznamenanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona