Rusi s čistým štítom môžu v Riu štartovať pod svojou vlajkou

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 16:38 • 2 min
Rusi s čistým štítom môžu v Riu štartovať pod svojou vlajkou

LAUSANNE - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolí niektorým ruským atlétom štart na augustových OH v Riu de Janeiro pod svojou štátnou vlajkou. Musia však dokázať svoju čistú dopingovú minulosť. Správu zverejnila agentúra dpa.

slovakia

left justify in out

MOV sa tak v utorok vo švajčiarskom Lausanne rozhodol vďaka tomu, že dištanc sa vzťahuje na Ruskú atletickú federáciu (RusAF) a nie národný olympijský výbor. Športovci, ktorí majú záujem o takúto alternatívu, musia podstúpiť testy mimo ruského antidopingového sytému, keďže prezumpcia neviny pre túto krajinu, ale aj Keňu, bola naštrbená.

 

Prezident MOV Thomas Bach povedal, že prípady bude individuálne posudzovať medzinárodná riadiaca organizácia odvetvia. Úspešní absolventi nezávislých kontrol môžu do Brazílie cestovať pod ruskou vlajkou namiesto olympijskej alebo neutrálnej. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) minulý týždeň ponechala v platnosti suspendáciu Rusov pre Rio, preukázane čistých atlétov odporučila ako neutrálnych pretekárov.

 

RusAF medzitým prostredníctvom svojho šéfa Alexandra Žukova informovala, že proti trestu sa v mene športovcov s čistým dopingovým štítom odvolá na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Podľa Žukova zo strany Ruska nehrozí bojkot OH, nevylúčil však žalobu na IAAF.

 

Olympijské antidopingové zasadnutie podporilo verdikt riadiaceho orgánu svetovej atletiky a vyzvalo Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) na usporiadanie globálnej konferencie o tejto problematike v roku 2017. MOV zároveň požiadal národné zväzy jednotlivých odvetví, nech zabránia športovcom, trénerom, lekárom a funkcionárom zapletených do dopingu v účasti na OH v Riu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona