Rusi proti Čechom favoritom, ale sú na pozore

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 10:43 • 2 min
Rusi proti Čechom favoritom, ale sú na pozore

Rusi proti Čechom favoritom, ale sú na pozore - Futbal Bronzoví medailisti z posledných dvoch európskych futbalových šampionátov Česi a Rusi sa stretnú v ich prvom zápase A-skupiny na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine v piatok vo Vroclavi. Favoritom sú zve

slovakia

left justify in out

img

Bronzoví medailisti z posledných dvoch európskych futbalových šampionátov Česi a Rusi sa stretnú v ich prvom zápase A-skupiny na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine v piatok vo Vroclavi. Favoritom sú zverenci holandského trénera Dicka Advocaata, ktorí v súťažnom zápase naposledy prehrali so Slovákmi v Moskve v septembri 2010.
Odvtedy kvalifikačné výhry striedali menej úspešné výsledky v prípravách - prehry s Belgickom a Iránom, remízy s Katarom, Kamerunom, Gréckom, Uruguajom či Litvou však nič dôležité neznamenali, naopak potešili výhry nad Dánskom či v generálke nad Talianskom (3:0). Napriek tomu, že "zborná" ťahá sériu 14 duelov bez prehry, čelí tím doma opatrnej, ale konštantnej novinárskej kritike. Rusi sa s Čechmi stretli doteraz iba raz, pred 16 rokmi na EURO 1996 v Liverpoole v D-skupine remizovali 3:3, výsledok katapultoval Čechov ku striebru, Rusi balili kufre. Ako už neexistujúce krajiny ZSSR a ČSR si zahrali v semifinále vôbec prvých ME v 1960 pod názvom Pohár národov, v Marseille vyhrali Sovieti 3:0 a napokon získali zlato po triumfe nad Juhosláviou. V štvrťfinále ME 1976 zasa uspelo Československo, po výhre 2:0 v Bratislave a remíze 2:2 v Kyjeve, sa tím Václava Ježka a Jozefa Vengloša napokon prepracoval v Belehrade až na európsky trón.
Aj Rusom je jasná dôležitosť prvého súboja. "Samozrejme, prvý zápas hrá najdôležitejšiu úlohu. Všetko záleží na vstupe do turnaja, pretože ako začnete, tak aj skončíte. Netreba zabúdať, že Poliaci sú doma a veľa sa od nich očakáva. Gréci a Česi sú outsideri, ktorí môžu udrieť v ktoromkoľvek momente, preto sa musíme mať na pozore," povedal stredopoliar Ruska Igor Semšov. Advocaat, nástupca ďalšieho Holanďana Guusa Hiddinka, ktorý pod Alpami priviedol Rusov k medaile, má k dispozícii zdravý tím. Jediným otáznikom je stav ľavého kolena brankára Igora Akinfejeva, v zálohe je však skúsený Viačeslav Malafejev.
Tréner Česka Michal Bílek má väčšie vrásky na čele. Trápi ho zranenie svalu útočnej jednotky Milana Baroša z Galatasaray Istanbul. Ak nebude najlepší strelec EURO 2004 v poriadku, v aktuálne 27. tíme rebríčku FIFA ho nahradí niekto z útočnej trojice David Lafata, Tomáš Necid a Tomáš Peckhart. Česi hrajú anglickými kartami, oporami mužstva majú byť špílmacher Tomáš Rosický z Arsenalu Londýn a najmä brankár Petr Čech, ktorý s Chelsea Londýn triumfoval v FA Cupe a v máji vyhral aj prestížnu Ligu majstrov. "Úspech na letnom EURO by bol skvelý. Určite by som bol vďačný aj za medailu s týmto výberom," povedal Čech, ktorý nemá dobré spomienky na posledný šampionát v Rakúsku a Švajčiarsku. Aj jeho veľký "lapsus" prispel k prehre s Tureckom 2:3, ktorá Čechov stále postup, hoci nad súperom viedli 2:0. 
Ak však chcú Česi preraziť, zabrať musí aj mladá generácia. "Všetky tímy na turnaji veria, že majú šancu postúpiť do štvrťfinále. Najdôležitejší bude preto prvý zápas. My hráme s Rusmi, ktorí sú určite favoritom. Baroš je našim najskúsenejším útočníkom, ak bude hrať, bude to pre nás ľahšie," povedal manažér reprezentácie Vladimír Šmicer.

A-skupina, Vroclav, 8. júna, 20.45:
Česko - Rusko
pravdepodobné zostavy:
ČR: Čech - Gebre Selassie, Kadlec, Hubník, Sivok - Plašil, Hübschman - Rezek, Pilař, Rosický - Baroš/Necid
tréner: Michal Bílek
Rusko: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Zyrjanov - Dzagojev - Aršavin, Keržakov
tréner: Dick Advocaat (Hol.)
rozhodca: Howard Webb (Ang.)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona