Rusi priznali, že ich vakcína má jeden malý "háčik"

NETKY.SK • 9 December 2020, 08:45 • 2 min
Rusi priznali, že ich vakcína má jeden malý "háčik"

MOSKVA – Ruský úrad na ochranu zdravia spotrebiteľov priznal, že ich vakcína má jednu menšiu nevýhodu. Po jej aplikácii sa nesmie konzumovať alkohol minimálne dva mesiace.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník Kommersant. Šéfka ruského úradu na ochranu zdravia spotrebiteľov Anna Popovová priznala drobnú, avšak pre Rusov zásadnú nevýhodu ich vakcíny. Po zaočkovaní očkovacou látkou proti ochoreniu COVID-19 sa nesmie konzumovať alkohol minimálne dva mesiace.  

 

Konzumácia alkoholu oslabuje imunitu

Popovová zároveň upozornila, že pacienti by mali dodržať odporúčaný postup. Nemali by teda piť alkoholické nápoje minimálne dva týždne pred vakcináciounedotknúť sa ho ešte minimálne ďalších šesť týždňov.

 

img

 

Rusko je pritom prvou krajinou, kde spustili masívne očkovanie verejnosti. Už skôr pritom konzumáciu alkoholu neodporučila aj členka vlády Taťjana Goliková, ktorá ľudí vyzvala, aby po očkovaní minimálne obmedzili spotrebu liehovín.

 

Popová uviedla, že v záujme zdravia sa alkohol nemôže piť ani pred, ani po a ani v priebehu očkovania, ktoré sa skladá z dvoch očkovacích látok. Vysvetlila to tým, že konzumácia liehovín oslabuje organizmus, ktorý sa následne snaží detoxikovať telo, čo sa však deje na úkor vytvárania imunity.

 

Prečítajte si tiež: Podľa Vladimíra Putina má o ruskú vakcínu záujem veľa krajín. Vyrábať sa možno bude aj v Maďarsku

 

Rusko pripravuje už tretiu vakcínu

Organizmus by preto mal dostať priestor, aby si dokázal vytvoriť správnu obrannú reakciu po vakcinácii. „Prinajmenšom dva týždne pred očkovaním je nutné prerušiť príjem alkoholu. Vytvorenie imunity zaberie 21 dní medzi dvoma injekciami a ďalších 21 dní po druhej injekcii, čo je presne 42 dní. Každopádne musíte pochopiť, že v týchto dňoch sa musíte jednoducho šetriť,“ vysvetlila Popovová.

 

 

Rusku prešli schvaľovacím procesom dve vakcíny, Sputnik V a EpiVakKorona. Na zahájenie výroby sa pritom už pripravuje aj tretia vakcína. Očkovanie je zatiaľ na dobrovoľnej báze, pričom v prvej vlne sú primárne zaočkovaní lekári, učitelia a sociálny pracovníci.

 

Niektoré firmy však svojim zamestnancom nedali na výber a očkovanie budú musieť podstúpiť aj tí, ktorí to nemali v pláneV Rusku sa od vypuknutia pandémie novým koronavírusom nakazilo už viac ako 2,5 milióna ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusi začínajú s vakcináciou proti koronavírusu! V sobotu pôjdu ako prví obyvatelia Moskvy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies