Rusi prídu o tri medaily z Londýna, Tóth na 5. miesto

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 13:05 • 2 min
Rusi prídu o tri medaily z Londýna, Tóth na 5. miesto

LAUSANNE - Ruskí chodci Sergej Kirďapkin a stípliarka Oľga Kaniskinová a prekážkarka Julia Zaripovová musia vrátiť medaily získané na olympijských hrách v 2012 v Londýne. Slovák Matej Tóth sa posunie na piatu priečku výsledkovej listiny mužských chodeckých pretekov na 50 km.

slovakia

left justify in out

Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne rozhodol, že Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) konala nesprávne, keď v januári minulého roka síce potrestala päticu chodcov Sergej Kirďapkin, Oľga Kaniskinová, Sergej Bakulin, Valerij Borčin, Vladimir Kanajkin a bežkyňu na 3000 m Juliu Zaripovovú, ale k sankciám pristúpila selektívne, účelovo a benevolentne. Na CAS sa obrátila Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).


Menovaní atléti mali od jesene 2012 pre nezrovnalosti vyplývajúce z údajov v biologických pasoch dočasne zastavenú činnosť bez toho, aby sa o tom vedelo. Potrestaným RUSADA anulovala výsledky v takých časových intervaloch, aby sa to významne nedotklo ich vystúpení na vrcholných podujatiach, najmä na OH.


V Londýne 2012 Kirďapkin triumfoval v pretekoch na 50 km, Kaniskinová získala striebro na 20 km a Zaripovová bola zlatá na 3000 m prekážok. CAS rozhodol, že Kirďapkinovi vymažú z listín výsledky dosiahnuté od 20. februára 2009 do 15. októbra 2012, Kaniskinovej od 15. augusta 2009 do 15. októbra 2012 a Zaripovovej od 20. júla 2011 do 25. júla 2013. Podobné úpravy nastali aj v súvislosti so zvyšnými troma chodcami.


Kirďapkinovo zlato by malo po revízii výsledkov patriť Austrálčanovi Jaredovi Tallentovi, na druhé miesto sa posunie Číňan S' Tchien-feng a na tretie Robert Heffernan z Írska. Slovák Matej Tóth bude figurovať na piatej priečke, pretože z poradia vypadne aj Bakulin (pôvodne šiesty, po diskvalifikácii krajana Igora Jerochina piaty). Kaniskinovej diskvalifikácia znamená, že na londýnske striebro má nárok Čchie-jang Šen-ťie z Čínym ktorá svoj bronz odovzdá krajanke Liou Chung. Zlato z londýnskeho ženského stípla dostane pôvodne strieborná Habiba Ghribiová z Tuniska, tretia bola Etiópčanka Sofia Assefová, štvrté miesto patrilo Milcah Chemos Cheywovej z Kene. Ďalšie zmeny nastanú vo výsledkoch svetových šampionátov a iných podujatí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies