Rusi požiadali Turecko o upokojenie situácie, odpoveďou malo byť zostrelenie arménskeho lietadla

NETKY.SK • 29 September 2020, 17:21 • 2 min
Rusi požiadali Turecko o upokojenie situácie, odpoveďou malo byť zostrelenie arménskeho lietadla

MOSKVA/JEREVAN - Rusko v dnešných hodinách vyzvalo Turecko, aby sa podieľalo na ukončení smrteľných stretov medzi arménskymi separatistami a Azerbajdžancami v Náhornom Karabachu. Situáia sa však vyvinula inak.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie ruskej strany

"Vyzývame všetky strany, najmä partnerské krajiny, ako je Turecko, aby urobili všetko možné pre prímerie a návrat k pokojnému urovnaniu konfliktu prostredníctvom politických a diplomatických prostriedkov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že sú "kategoricky proti" vyhlasovaniu podpory a vojenskej aktivite, ktoré "prilievajú olej do ohňa".

 

img


Ankara je spojencom Azerbajdžanu. V pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Arménsko, aby ukončilo "okupáciu" Náhorného Karabachu a región, ktorý je medzinárodne uznaný ako súčasť Azerbajdžanu, opustilo. Arménsko, ktoré má s Tureckom historicky zlé vzťahy, ho obviňuje z toho, že posiela do Azerbajdžanu žoldnierov.

 

Zostrelenie lietadla

Turecká stíhačka F-16 dnes zostrelila v arménskom vzdušnom priestore bojové lietadlo Su-25 arménskeho letectva, ktorého "pilot hrdinsky zahynul", informovalo podľa agentúry RIA Novosti arménske ministerstvo obrany s tým, že stíhačka F-16 vzlietla z azerbajdžanského letiska. Turecko túto informáciu vzápätí poprelo.

 

img

 

Opätovný konflikt

Správy prišli v čase konfliktu medzi azerbajdžanskými silami a arménskymi separatistami v Náhornom Karabachu. Konflikt sa opätovne rozhorel v nedeľu a vyžiadal si už desiatky obetí na oboch stranách vrátane životov civilistov.

 

Súvisiaci článok: Aktualizované V dôsledku bojov v Náhornom Karabachu stúpa počet obetí

 

Rusko je súčasťou vojenskej aliancie bývalých sovietskych štátov, do ktorej patrí aj Arménsko. V krajine má dokonca aj svoju vojenskú základňu. Zbrane však Rusko poskytuje ako Arménsku, tak aj Azerbajdžanu.

 

img


Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu. Najnovšie boje, ktoré majú na svedomí desiatky obetí, vypukli v nedeľu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies