Rusi považujú obvinenia o Soči za ohováranie prebehlíka

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 14:14 • 2 min
Rusi považujú obvinenia o Soči za ohováranie prebehlíka

MOSKVA - Ohováraniu prebehlíka pripísal Kremeľ obvinenia z podvodu pri dopingových testoch domácich športovcov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peškov spochybnil dôveryhodnosť bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý americkému denníku The New York Times vylíčil, čo sa dialo v zákulisí ZOH.

slovakia

left justify in out

Priznal aj vlastný podiel na manipuláciách so vzorkami. Pri podvodoch mu údajne pomáhal aj muž, ktorého opísal ako príslušníka ruských bezpečnostných zložiek. Poskytol tiež zoznam športovcov, ktorí na ZOH dopovali, konkrétne mená však zatiaľ nezverejnili. "Takýmto nepodloženým tvrdeniam by sme nemali veriť," povedal v piatok Peskov.


Obvinenia odmietajú aj ruskí zlatí medailisti zo Soči. Bobista Alexander Zubkov a bežec na lyžiach Alexander Legkov pre štátnu televíziu vyhlásili, že boli čistí. Aj oni zaútočili na kredibilitu zdroja. Zubkov v Soči pilotoval zlaté ruské dvojboby aj štvorboby, Legkov zvíťazil v behu na 50 km voľnou technikou.


Medzinárodný olympijský výbor (MOV) považuje tvrdenia v článku za znepokojujúce a kauzu plánuje vyšetriť v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Rodčenkovovu ponuku, že bude asistovať pri opätovnom testovaní vzoriek, je pripravený zvážiť. "V súčinnosti s WADA sa nebudeme brániť diskusii o ponuke pána Rodčenkova. Prijmeme akékoľvek dôkazy, ale by sme oddelili pravdu od klamstiev. Ak sa preukáže podvod, nebudeme váhať s potrestaním zodpovedných osôb, musíme chrániť poctivých športovcov," reagoval MOV.


Rodčenkov zaslal predstaviteľom MOV a WADA list, v ktorom ich doslova vyzýva vykonať testy uložených vzoriek za asistencie kameramana, aby sa tak získal dôkazový materiál. Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov manipulovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH v Soči a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne. "Tento spôsob umožnil ruským športovcom, ktorí pravdepodobne dopovali, zostať neodhalenými v pravdepodobne najväčšom športovom podvode všetkých čias," uviedol Rodčenkov. Tvrdí tiež, že musí osobne dohliadnuť na opätovné testovanie vzoriek, pretože on s nimi predtým manipuloval a presne vie, o ktoré odbery išlo. Navrhuje, aby sa všetko zdokumentovalo na kameru a dostalo sa transparentným spôsobom na verejnosť.


Ak sa preukáže že sa manipulovalo so vzorkami počas ZOH v Soči, bude to dôkaz o nefunkčnosti ruského antidopingu. "V takom prípade by ruský systém testovania mohli zošrotovať a vyhodiť do odpadu," píše sa v liste.


Generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli ešte pred jeho zverejnením pripustil, že nádoby s uloženými vzorkami moču by mali byť ešte raz skontrolované. "V obvinení sa uvádza, že manipulácia sa diala pod dohľadom ruskej spravodajskej služby. Ak sa ma pýtate, či sú Rusi schopní niečoho takého, moja odpoveď je, že asi áno. Bavíme sa o niečom, čo má veľmi ďaleko od normálneho boja proti dopingu," uviedol Niggli.


Rodčenkov len potvrdil to, čo nedávno naznačil hlavný informátor pri odhaľovaní kauzy s krytím užívania zakázaných látok ruskými atlétmi Vitalij Stepanov. Bývalý zamestnanec Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), ktorý v roku 2014 otvoril Pandorinu skrinku spolu s manželkou, strednotratiarkou Juliou Stepanovovou, už v nedeľňajšom programe "60 minút" americkej televíznej stanice SBS hovoril o Rodčenkovovom zozname. Z neho vraj vyplýva, že viacerí ruskí športovci boli na zimných olympijských hrách 2014 v Soči pod vplyvom steroidov. Štyria z nich údajne získali zlaté medaily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies