Rusi posielajú na Ukrajinu vojakov a zbrane, tvrdí zdroj NATO

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 12:51 • 2 min
Rusi posielajú na Ukrajinu vojakov a zbrane, tvrdí zdroj NATO

FRANKFURT - Rusko stále dodáva povstalcom na východe Ukrajiny zbrane a do oblasti prichádza stále viac ruských vojakov.

slovakia

left justify in out

Pre nedeľňajšie vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to povedal nemenovaný zdroj z prostredia NATO. Podľa jeho slov aliancia opätovne spozorovala podporu pre separatistov v podobe zbraní, vojakov a výcviku. Zdroj tvrdí, že Rusi stále posielajú cez hranicu s Ukrajinou techniku a ľudské kapacity, čím porušujú základné princípy februárovej dohody o prímerí. O situácii v nepokojnej oblasti budú v pondelok v nemeckom Berlíne rokovať ministri zahraničných vecí kvarteta krajín, ktoré februárovú dohodu v bieloruskom Minsku vyrokovali.


Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po minuloročnom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci 2014, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Konflikt si vyžiadal tisíce obetí, od polovice februára však platí krehké prímerie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona