Rusi oplakávajú obete havárie ruského lietadla v Egypte

NETKY.SK • 2 November 2015, 20:10 • 2 min
Rusi oplakávajú obete havárie ruského lietadla v Egypte

PETROHRAD - Ruská verejnosť smúti za 224 obeťami havárie ruského lietadla s dovolenkármi v Egypte.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí doniesli v nedeľu na letisko v Petrohrade kvetiny, plyšové hračky či papierové lietadielka, ktoré poukladali vedľa fotografií jednotlivých obetí havárie.

 

Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko povedal, že mesto zabezpečí odškodnenie pre rodiny obetí a pomôže im zorganizovať ich pohreby. Súčasne nariadil, aby štátny smútok v meste trval tri dni.

 

 

"Smútok ukázal, že stojíme pri sebe v radosti i smútku," citovala ho AP.

 

V nedeľu, v deň celoštátneho smútku vyhláseného prezidentom Vladimirom Putinom, boli zástavy v celom Rusku stiahnuté na pol žrde a ruskí pravoslávni kňazi slúžili omše, na ktorých sa modlili za obete.

 

"Nemôžem zostať ľahostajná, veď v lietadle bolo tak veľa ľudí z Petrohradu," citovala agentúra AP 48-ročnú predavačku, ktorá prišla na petrohradské letisko so synom. "Bolesť mi preniká srdcom," dodala.

 

Vo večerných hodinách sa tisíce ľudí zhromaždili pred budovami Ermitáže, kde zapálili sviečky a vypustili do vzduchu 224 červených balónikov s menami obetí.

Väčšina mŕtvych, s výnimkou štyroch Ukrajincov a jedného Bielorusa, bola z Ruska a pochádzala práve z Petrohradu.

 

 

Lietadlo Airbus A321-200 ruskej spoločnosti Metrojet havarovalo nad Sinajským polostrovom v sobotu ráno, 23 minút po štarte z červenomorského letoviska  Šarm aš-Šajch, obľúbeného cieľa ruských turistov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona