Rusi odpojili Záporožskú elektráreň. Čaká nás katastrofa?

NETKY.SK • 25 August 2022, 17:17 • 2 min
Rusi odpojili Záporožskú elektráreň. Čaká nás katastrofa?

ZÁPOROŽ/ KYJEV - Guardian včera večer uviedol, že Rusko malo vypracovať podrobný plán na odpojenie najväčšej európskej jadrovej elektrárne od ukrajinskej rozvodnej siete, čím hrozí katastrofické zlyhanie jej chladiacich systémov.

slovakia

left justify in out

18.08 Aktualizované: „V dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar bol spôsobený skratom na vedení," vyhlásil gubernátor Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij.  

 

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny.

„Okamžite po uhasení požiaru bol zapojený do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku," vysvetlil Balickij.

 

17.17

 

Podľa všetkých dostupných informácií, k odpojeniu došlo dnes nadránom. O odpojení elektrárne informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom.

„Ruskí votrelci tak po prvý raz v histórii elektrárne dosiahli jej úplne odpojenie z prenosovej sústavy," vyhlásil Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram. Rusi pritom nedávno avizovali, že majú v pláne napojiť elektráreň na ruský Krym. Atómová elektráreň teraz podľa Enerhoatomu pre vlastné potreby používa elektrinu z ukrajinskej siete prostredníctvom spojenia so Záporožskou tepelnou elektrárňou, najväčšou na Ukrajine, ktorú takisto spravuje ukrajinský Enerhoatom. 

 

Podľa Ukrajiny malo v areáli dôjsť k niekoľkým požiarom, či je toto dôvodom, pre ktorý Rusko elektráreň odpojilo, nie je zatiaľ známe. 

 

Guardian informuje aj o tom, že ruský minister obrany dnes telefonaval s francúzskym ministrom Sébastienom Lecornuom. Šojgu mal v rozhovore zdôrazniť dôležitosť vyslania misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do komplexu elektrárne v Enerhodare.

 

Ukrajina tvrdí, že elektráreň ostreľujú Rusi, tí zas naopak hovoria, že ju ostreľuje Ukrajina. Nie je jasné, prečo by ale Rusi ostreľovali elektráreň, ktorú od marca okupujú. 

 

 

Z domova: Chlieb za osem eur? Samuel Vlčan pekárom odkázal, že pomôcť nevie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies