Rusi odmietli tvrdenie, že ich lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou

NETKY.SK • 9 September 2014, 09:40 • 2 min
Rusi odmietli tvrdenie, že ich lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou

MOSKVA - Moskva dnes odmietla tvrdenie, že tri ruské vojenské lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou v Čiernom mori. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pre agentúru ITAR-TASS povedal, že stroje typu Su-24 a An-26 iba vykonávali plánovaný rutinný let v oblasti.

slovakia

left justify in out

"Trasa lietadiel ruských vzdušných síl pretínala oblasť, kde sa nachádzala kanadská loď Toronto, ale nepriblížili sa k zahraničnej vojnovej lodi. Všetky lety boli a sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami na využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami," dodal Konašenkov. Kanadský minister obrany Rob Nicholson predtým uviedol, že kanadská fregata HMCS Toronto, ktorá sa zúčastňuje na cvičení v Čiernom mori, sa v nedeľu stala terčom provokácie zo strany ruského letectva.
      

Podľa Nicholsona nad fregatou preleteli dve lietadlá Su-24 určené pre námorný prieskum a jedno prieskumné lietadlo. Hoci nepredstavovali nijakú hrozbu, ich akcia bola "zbytočne provokatívna a vytvorila riziko eskalácie napätia", povedal minister. Cez víkend sa na severozápade Čierneho mora začalo spoločné vojenské cvičenie ukrajinských a amerických námorných síl pod názvom Sea Breeze 2014, ktoré potrvá do 10. septembra. Na cvičení sa zúčastňujú aj Španielsko, Kanada, Rumunsko a Turecko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona