Rusi odmietajú obvinenia z dopingu

NETKY.SK • 3 August 2015, 20:12 • 2 min
Rusi odmietajú obvinenia z dopingu

MOSKVA - Ruská atletická federácia nepodnikne pred majstrovstvami sveta v Pekingu žiadne kroky v súvislosti s veľkým dopingovým škandálom, ktorý rozpútali anglické a nemecké médiá. Výkonný šéf federácie Vadim Zeličenok to povedal pre agentúru Reuters.

slovakia

left justify in out

Britský Sunday Times a nemecká televízia ARD v nedeľu priniesli správy o tom, že svetová atletika je prešpikovaná dopingom. Podľa reportáže mala až jedna tretina z medailistov vo vytrvalostných disciplínach na majstrovstvách sveta a olympijských hrách za posledných desať rokov podozrivé výsledky krvných testov. "Všetky výsledky testov sú v sídle Svetovej antidopingovej agentúry WADA. Znamená to, že médiá sa k výsledkom dostali ilegálne a zverejnili tajný materiál," povedal Zeličenok. "IAAF je situáciou znepokojená a začne prípad vyšetrovať. My nepodnikneme žiadne kroky pred majstrovstvami sveta, ktoré sa začínajú 22. augusta v Pekingu. Fyzicky ani nemôžeme predtým nič spraviť. Reputácia IAAF je poškodená a my sme členmi organizácie. Uvidíme ako zareaguje vedenie IAAF a pôjdeme rovnakou cestou," dodal.
     

Dokument vyvolal v Rusku vlnu nevôle. "Z anabolík mám tvrdé svaly. Ale dá sa s tým behať. Je to ťažké, ale ide to. Na anabolikách sa cítiš inak," rozpráva na videu natočenom skrytou kamerou bežkyňa na 800 m Anastasia Bazdyrevová. "Tento škandál nemá nič spoločné s Ruskom. Prezidentské voľby v IAAF sú v auguste a toto je boj o moc. Ruskí športovci a tiež športovci z iných krajín sú pravidelne kontrolovaní," reagoval minister športu Vitalij Mutko.  Médiá tvrdia, že až 146 medailí, z toho 55 zlatých, v týchto disciplínach na OH a MS v rokoch 2001 až 2012 vyhrali atléti, ktorí mali podozrivé výsledky podľa štandardov WADA. Nikto z nich o svoj cenný kov neprišiel. V reportáži neuviedli žiadne mená a dáta nie sú jasným dôkazom, že športovci naozaj dopovali. Sunday Times ďalej uviedol, že až desať cenných kovov na OH 2012 v Londýne získali atléti s podozrivými výsledkami. Najväčšie zastúpenie mali ruskí atléti s až 415 podozrivými výsledkami, za ním nasledovali s veľkým odstupom Ukrajina, Maroko, Španielsko, Keňa, Turecko a ďalšie krajiny.
     

Bývalý funkcionár Ruskej antidopingovej agentúry Nikolaj Durmanov pre pondelňajšie vydanie denníka Moskovskij Komsomolec povedal, že médiá chcú poškodiť dobrú povesť ruskej atletiky pred MS. "Jedno je isté. Nemci vymysleli nový šport. Poľovačku na ruských športovcov. Je to ako v safari, do pekla s nimi," hneval sa Durmanov, ktorý si myslím, že Rusi by mali proti médiám podniknúť právne kroky. "Nemeckí novinári nechcú hľadať pravdu a bojovať proti dopingu. Majú za cieľ len upútať na seba a naštartovať škandál," dodal.  Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa ku kauze odmietol vyjadriť. Uviedol, že je to skôr otázka na ministra športu ako na prezidenta Vladimira Putina. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies