Rusi odhalili tajné informácie: Takto zomrel Jurij Gagarin!

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 12:31 • 2 min
Rusi odhalili tajné informácie: Takto zomrel Jurij Gagarin!

MOSKVA - Príčinou nehody lietadla, pri ktorej 27. marca 1968 zahynul sovietsky kozmonaut a prvý človek vo vesmíre Jurij Gagarin, malo byť iné lietadlo, ktoré preletelo príliš blízko okolo jeho stroja. V rozhovore pre Russia Today to uviedol ďalší slávny sovietsky kozmonaut Alexej Leonov, ktorý sa zúčastnil na vyšetrovaní spomínanej nehody.

slovakia

left justify in out

Leonov, ktorý sa v roku 1965 stal prvým človekom v otvorenom vesmíre, údajne dostal od ruských úradov povolenie, aby o príčine nehody mohol hovoriť. Doteraz totiž boli informácie o páde Gagarinovho lietadla MiG-15, pri ktorom zomrel aj inštruktor Vladimir Serjogin, prísne utajované. Najznámejšia verzia hovorila, že Gagarin a Serjogin sa snažili vyhnúť zrážke s neznámym objektom ako napríklad kŕdľom husí alebo teplovzdušným balónom. Podľa Leonova však za nehodu mohol nemenovaný pilot lietadla Su-15, ktorý okolo letel nižšie, než mal. "Vedeli sme, že v ten deň mali testovať Su-15. Lenže toto lietadlo malo letieť v minimálnej výške 10-tisíc metrov, nie vo výške 450 až 500 metrov. Bolo to porušenie letových predpisov," vyhlásil Leonov, ktorý však odmietol prezradiť meno pilota Su-15. Po tomto prelete sa Gagarinov stroj dostal v rýchlosti 750 kilometrov za hodinu do vývrtky a následne sa zrútil. Leonov sa taktiež vyjadril k dôvodom utajovania skutočnej príčiny nehody. "Myslím si, že jedným z dôvodom zatajovania pravdy bol fakt, že k takejto závažnej chybe došlo tak blízko Moskvy," dodal. 

Jurij Alexejevič Gagarin letel do vesmíru 12. apríla 1961 na palube vesmírnej lode Vostok 1, ktorá štartovala z kozmodrómu Bajkonur v dnešnom Kazachstane. Gagarinov let trval 108 minút, pričom na obežnej dráhe Zeme strávil presne 89,34 minúty. Gagarin mal v tom čase 27 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies