Rusi nepovolili vstup na pôdu parlamentu dvom americkým médiám

NETKY.SK • 6 December 2017, 12:30 • 2 min
Rusi nepovolili vstup na pôdu parlamentu dvom americkým médiám

MOSKVA - Rozhlasové stanice Hlas Ameriky (VOA) a Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) majú zákaz vstupu do budovy dolnej komory ruského parlamentu v centre Moskvy.

slovakia

left justify in out

Rozhodli o tom v stredu poslanci Štátnej dumy. Toto nariadenie začne platiť ihneď po tom, ako ho podpíše predseda Dumy Viačeslav Volodin. Ako informovala agentúra TASS, poslanci Štátnej dumy prijali toto uznesenie v reakcii na krok amerického Kongresu, ktorý nedávno odobral akreditáciu ruskej televíznej spoločnosti RT. Obe spomínané rozhlasové stanice zaradilo v utorok ruské ministerstvo spravodlivosti na zoznam tzv. zahraničných agentov. Za subjekty "napĺňajúce úlohu zahraničných agentov" vyhlásila Moskva i sedem ďalších amerických médií.

 

RFE/RL a VOA sú podporované vládou USA a ich mottom je "slobodné šírenie informácií v neslobodných spoločnostiach"Predsedníčka výboru Štátnej dumy pre rokovací poriadok Oľga Sevastianovová podľa TASS-u vo vyhlásení pred poslancami spresnila, že spomedzi deviatich spomínaných médií majú akreditáciu ruského ministerstva zahraničných vecí, a tým aj právo prichádzať do Dumy, len dve: RFE/RL a VOA.

 

Sevastianovová dodala, že príslušné v stredu prijaté uznesenie "nie je technickým, ale politickým rozhodnutím". "Nemali sme za úlohu obmedziť slobodu slova vo vzťahu k zahraničným novinárom. Naše rozhodnutie je odvetným opatrením na kroky amerických politikov," vysvetlila podľa TASS-u. Najnovšie kroky Ruska sú reakciou na nedávne rozhodnutie amerického Kongresu, ktorý mediálnemu holdingu Russia Today (RT) odobral akreditáciu, a to aj napriek tomu, že holding predtým vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti USA a zaregistroval sa ako zahraničných agent. Tieto kroky vyvolali v Rusku veľkú kritiku a vlnu odsudzovania za porušenie práva na slobodu slova.

 

V Rusku od konca novembra platí zákon, ktorý ruským úradom umožní požadovať od zahraničných médií pôsobiacich v krajine, aby sa zaregistrovali ako tzv. zahraniční agenti. Po nadobudnutí štatútu zahraničného agenta budú médiá predmetom obmedzení a povinností, aké v súčasnosti platia pre neziskové organizácie. Podobne ako ony, budú aj médiá niesť zodpovednosť za porušenie zákona.

 

Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies