Rusi narúšajú územnú celistvosť Gruzínska

NETKY.SK • 3 Október 2013, 13:30 • 2 min
Rusi narúšajú územnú celistvosť Gruzínska

WASHINGTON - Americká vláda v stredu kritizoval Rusko za činnosť ruských vojakov na hraniciach medzi gruzínskymi separatistickými regiónmi a zvyškom gruzínskeho územia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí v stredu poukázalo na "pokračujúce a zvyšujúce sa úsilie ruských bezpečnostných síl budujúcich ploty a ďalšie bariéry na administratívnych hraniciach okupovaných území Gruzínska". Podľa Američanov ide v skutočnosti o vytváranie "fyzických hraníc". Washington to označil za "porušovanie medzinárodných záväzkov zo strany Ruska a narúšanie gruzínskej územnej celistvosti v rámci medzinárodne uznávaných hraníc". Spojené štáty preto vyzývajú Rusku federáciu na odstránenie týchto bariér a odstránenie nezrovnalostí medzi Moskvou a Tbilisi v rámci diskusie medzi oboma znepriatelenými krajinami.

Rusko viedlo s Gruzínskom v auguste 2008 krátku vojnu o odštiepenecké regióny Južné Osetsko a Abcházsko, ktorých nezávislosť Moskva následne uznala, no medzinárodné spoločenstvo ich stále považuje za súčasť Gruzínska. Na "masívny proces inštalácie plotov s ostnatými drôtmi a násypov na okupačných hraniciach" v septembri pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve poukázala gruzínska ministerka zahraničných vecí Maia Panjikidzeová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies