Rusi nám dodajú lacnejší plyn!

NETKY.SK • 12 December 2013, 09:48 • 2 min
Rusi nám dodajú lacnejší plyn!

BRATISLAVA - Odber plynu z Ruska pre slovenských odberateľov zlacnie. Zástupcovia materskej časti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) vyrokovali s Gazpromom zľavu. Pre denník Pravda to potvrdil minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

slovakia

left justify in out

"Už máme vyrokovanú zľavu, ale radi by sme ju ešte zvýšili," avizoval Malatinský. Výšku zatiaľ vyrokovaného zníženia cien za dodávku nespresnil, zdôvodnil to pokračovaním rozhovorov. Zľava by však mala byť na dlhšie obdobie. "Ceny totiž musia byť udržateľné," konštatoval šéf rezortu hospodárstva.

Vláda zrejme preberie materskú spoločnosť skupiny SPP aj so stratovou dodávkou cien plynu pre domácnosti, pričom kabinet nechce ceny plynu zdražovať. Aby to bolo udržateľné a na nízke ceny nedoplácali daňovníci dotovaním plynární, štát musí podľa Pravdy vyrokovať výrazne lepšiu zmluvu na dodávky plynu s ruským Gazpromom.

Je však možné, že rokovania sa budú predlžovať aj kvôli politickým turbulenciám na Ukrajine. Ak by totiž súčasná vláda padla a vznikol by proeurópsky kabinet, aktuálna by bola možnosť prepravy plynu zo západu Európy na východ. Pre Slovensko by to síce znamenalo zvýšenie ziskov z transportu zemného plynu cez krajinu, v takom prípade by však Gazprom ďalšiu zľavu zrejme neposkytol, konštatuje Pravda. "Sčasti to súvisí aj s dianím na Ukrajine," povedal k predlžovaniu rokovaní Malatinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies