Rusi majú krízu, Mutko: Chýbajú nám top hráči

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:18 • 2 min
Rusi majú krízu, Mutko: Chýbajú nám top hráči

MOSKVA - Ruská futbalová reprezentácia dva roky pred majstrovstvami sveta, na ktorých bude doma, nepostúpila medzi 16 najlepších tímov Európy. V základnej B-skupine obsadila s jedným bodom za remízu s Anglickom posledné štvrté miesto.

slovakia

left justify in out

Trápenie výberu Leonida Sluckého akoby išlo ruka v ruke s problémami, ktoré napáchali vo Francúzsku ruskí fanúšikovia. Po násilnostiach v Marseille situácia dospela tak ďaleko, že zbornú podmienečne vylúčili z turnaja. Futbalisti sa však napokon porúčali sami, keď na lichotivý výsledok 1:1 s Albiónom nadviazali len dvoma prehrami - so Slovenskom 1:2 a s Walesom 0:3.


Podľa prezidenta Ruského futbalového zväzu (RFS) a ministra športu v jednej osobe Vitalija Mutka je problém v nedostatku talentovaných hráčov a v ich sebauspokojení. "Ukázalo sa, na akej úrovni sa náš futbal v skutočnosti nachádza. Možno je to tým, že veľa futbalistov nemá vôľu ďalej sa rozvíjať, rásť, zdokonaľovať sa," vyhlásil Mutko.

 

Kontinentálny šampionát Rusku ukázal, že sa musí sústrediť na výchovu mládeže a skvalitnenie najvyššej domácej súťaže, ktorá dodala reprezentácii všetkých 23 hráčov na ME s výnimkou naturalizovaného obrancu Romana Neustädtera zo Schalke 04 Gelsenkirchen. Rusko malo na šampionáte druhý najstarší káder po Íroch. "Zmeny však nenastanú za jednu hodinu," upozornil Mutko.


Od semifinále na ME 2008 sa ruskí futbalisti na vrcholnom podujatí nedostali do vyraďovacej fázy. Počnúc viedenskou prehrou 0:3 so Španielskom vyhrali na svetovom či európskom šampionáte iba raz. Na MS 2010 do JAR nepostúpili. V decembri následne FIFA pridelila Rusku právo usporiadať MS 2018, ale úpadok pokračoval. Na ME 2012 zdolali Rusi Čechov 4:1, ale na postup zo skupiny to nestačilo. V Brazílii na MS 2014 zaznamenali pod vedením Fabia Capella dve remízy a prehru a opäť stroskotali už v základnej skupine.

 

Krízu nezastavil ani návrat k domácemu trénerovi. Zázrak sa vo Francúzsku nekonal, recept Leonida Sluckého na úspech s CSKA Moskva sa na reprezentačnej úrovni neujal. Sluckij už aj vyvodil osobnú zodpovednosť a po zápase s Walesom odstúpil. Mutko bude hľadať nástupcu, favoritom je údajne Stanislav Čerčesov z Legie Varšava, ale v hre je vraj tiež Kurban Berdyjev z FC Rostov. "Musíme si priznať, že nám v súčasnosti chýbajú top hráči. Taký je objektívny stav," zakončil Mutko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies