Rusi končia medzinárodnú spoluprácu, zariadia sa po svojom!

NETKY.SK • 26 Júl 2022, 16:23 • 2 min
Rusi končia medzinárodnú spoluprácu, zariadia sa po svojom!

MOSKVA - Rusko sa rozhodlo opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) "po roku 2024".

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AFP to v utorok povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nový šéf vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov.


„Samozrejme, splníme všetky záväzky voči našim partnerom, ale rozhodnutie opustiť túto stanicu po roku 2024 už bolo prijaté," uviedol Borisov a dodal „Domnievam sa, že v tom čase už začneme budovať našu vlastnú orbitálnu stanicu," s tým, že tento zámer označil za "prioritu" ruského vesmírneho programu.

 

Z domova: Milan Krajniak: Práca pre ľudí funguje lepšie ako hádky na Facebooku

 

img

 

Borisov tiež povedal, že ruský vesmírny priemysel je v "ťažkej situácii". Dodal, že sa bude snažiť zvýšiť latku a v prvom rade poskytnúť ruskej ekonomike potrebné služby, pričom spomenul navigáciu, komunikáciu a prenos dát.


Tento krok Ruska prichádza v čase, keď medzi Kremľom a Západom vládne napätie v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou intervenciou Moskvy na Ukrajine, ako aj niekoľkými balíkmi sankcií namierených proti Ruskej federácii.

 

Medzinárodná vesmírna stanica, na prevádzke ktorej doteraz spolupracovali Rusko i USA, je na obežnej dráhe Zeme od roku 1998. Výskum vesmíru bol doteraz jednou z mála oblastí, kde táto spolupráca nebola narušená napätím súvisiacim s Ukrajinou a inými otázkami.

 

Prečítajte si aj: Generálny prokurátor Maroš Žilinka zasahuje v kauze Súmrak!

 

img


Vyslanie prvého človeka do vesmíru v roku 1961 a vypustenie prvej umelej družice o štyri roky skôr patria medzi kľúčové úspechy sovietskeho vesmírneho programu a v Rusku dodnes zostávajú hlavným zdrojom národnej hrdosti.


Borisov, bývalý podpredseda vlády s vojenským vzdelaním, v polovici júla na základe Putinovho nariadenia nahradil Dmitrija Rogozina, skúseného nacionalistického politika známeho svojimi extrémnymi vyhláseniami a výstredným správaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona