Rusi hlásia ďalší námorný incident s Tureckom, zablokovali im ťažné lode

NETKY.SK • 14 December 2015, 12:32 • 2 min
Rusi hlásia ďalší námorný incident s Tureckom, zablokovali im ťažné lode

MOSKVA - Ruská spoločnosť Čornomorneftegaz dnes informovala, že loď pod tureckou vlajkou sa dnes pokúsila zabrániť jej ťažným lodiam v plavbe do ruských teritoriálnych vôd. Ruská korveta a pobrežná stráž potom tureckú loď donútili zmeniť kurz, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia spoločnosti Čornomorneftegaz turecká loď zámerne vytvorila nebezpečnú situáciu, ktorá sa mohla skončiť haváriou. Spoločnosť tvrdí, že turecká loď v rozpore s medzinárodnými pravidlami nedala prednosť konvoju lodí s nákladom vrtných súprav a pokúšala sa zastať v ich plavebnej dráhe. Kapitán lode nereagoval na výzvy ruských lodí. Spoločnosť Čornomorneftegaz nespresnila, kedy k tomuto incidentu došlo.

 

Ruské ministerstvo obrany si v nedeľu v súvislosti s iným incidentom predvolalo tureckého vojenského pridelenca v Moskve a vyjadrilo hlboké znepokojenie v súvislosti s incidentom, ktorý sa odohral v nedeľu v severnej časti Egejského mora, keď posádka ruskej hliadkovej lode Smetlivyj v poslednej chvíli odvrátila zrážku s tureckou rybárskou loďou. Rusko pri tejto príležitosti upozornilo na možnú tvrdú reakciu Ruska na nepremyslené kroky vlády v Ankare vo vzťahu k ruskému vojenskému kontingentu, ktorý v Sýrii plní úlohy spojené s bojom s medzinárodným terorizmom.

 

Vzťahy Ruska a Turecka sa výrazne skomplikovali po incidente z 24. novembra, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona