Rusi držia humanitárne koridory na odchod z východu Aleppa stále otvorené

NETKY.SK • 25 Október 2016, 13:18 • 2 min
Rusi držia humanitárne koridory na odchod z východu Aleppa stále otvorené

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že humanitárne koridory určené na odchod z mesta Aleppo sú stále otvorené. Dodalo tiež, že sýrske a ruské lietadlá už siedmy deň nepodnikajú nálety na Aleppo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov dnes na brífingu v Moskve spresnil, že možnosť odísť z východnej časti Aleppa v priebehu pondelkového večera využilo 48 žien a detí, ktorých sa potom ujali ruskí vojaci. Agentúra AP poznamenala, že povstalci ovládajúci východnú časť Aleppa informácie o evakuácii civilistov bezprostredne nepotvrdili.

 

Podľa Konašenkova východnú časť Aleppa je stále možné opustiť šiestimi humanitárnymi koridormi, ktoré sú naďalej otvorené 24 hodín denne. Dodal, že sýrske a ruské lietadlá sa k Aleppu nepribližujú a ani tam vykonávajú nálety. Toto vyhlásenie ruského hovorcu prišlo po tom, ako sa v Aleppe počas víkendu - po skončení trojdňovej humanitárnej prestávky vyhlásenej Ruskom - obnovili boje medzi vládnymi jednotkami a protivládnymi povstalcami.

 

Povstalci humanitárnu pauzu a ponuku Ruska na opustenie mesta koridormi odmietli a podľa Moskvy v tom údajne bránili aj civilistom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo nové návrhy na predĺženie humanitárnej pauzy za "neaktuálne", pretože "počas jej trvania nedošlo k tomu, čo sa malo stať". Zo zodpovednosti za tento stav námestník rezortu Sergej Riabkov podľa agentúry TASS obvinil aj humanitárne organizácie, ktoré nezvládli systematické prípravy na evakuáciu chorých a dopravu humanitárnej pomoci.

 

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova to, čo sa deje teraz v Aleppe, "nepovedie ani k humanitárnym prestávkam, ani k urovnaniu konfliktu vo všeobecnosti". Vysvetlil, že počas humanitárnej prestávky "teroristické zoskupenia pokračovali v ostreľovaní kontrolných postov i v útokoch na hlavné trasy, po ktorých možno dopravovať humanitárnu pomoc".

 

Agentúra Reuters uviedla, že povstalci ponuku na prímerie neprijali, pretože sa ním neuľahčila situácia tých, ktorí by sa vo východnom Aleppe rozhodli zostať. Domnievajú sa tiež, že humanitárna prestávka bola súčasťou vládneho zámeru "očistiť mestá od svojich politických oponentov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies