Ide vraj o najväčší podvod v dejinách športu

NETKY.SK • 9 December 2016, 15:42 • 2 min
Ide vraj o najväčší podvod v dejinách športu

Londýn - Svetová antidopingová agentúra (WADA) zverejnila prostredníctvom šéfa vyšetrovateľov Richarda McLarena druhú časť správy týkajúcej sa systematického štátom riadeného dopingu v Rusku. Vypláva z nej, že viac ako 1000 ruských olympionikov a paralympionikov profitovalo z manipulovania s pozitívnymi dopingovými vzorkami.

slovakia

left justify in out

Bolo medzi nimi 12 ruských medailistov zo ZOH 2014 v Soči vrátane štyroch držiteľov zlata. Podľa slov kanadského právnika sa prvé prípady manipulovania so vzorkami objavili v roku 2011 a machinácie pokračovali až do roku 2015. V celej kauze údajne mali prsty predstavitelia ruského ministerstva športu, antidopingovej agentúry RUSADA, moskovského antidopingového laboratória i štátnej bezpečnostnej služby FSB.

 

"Na medzinárodných športových súťažiach prichádzalo roky k okrádaniu zo strany ruských športovcov bez toho, aby si to niekto všimol. Bol to podvod páchaný na športových fanúšikoch a divákoch. Rusi štartujúci na OH či ZOH nekonali individuálne, ale v rámci organizovanej infraštruktúry. Tutlanie dopingových prípadov a manipulovanie so vzorkami sa týkalo OH 2012 v Londýne, Svetovej univerziády v roku 2013, atletických MS 2013 v Moskve i ZOH 2014 v Soči," citovala agentúra dpa slová McLarena, ktoré odzneli na piatkovej tlačovej konferencii.

 

Predstavitelia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) sa vyjadrili, že postupne vykonávajú opakované testy vzoriek ruských športovcov, ktoré uchovávajú od MS 2007. Zistili už tri pozitívne dopingové prípady zo svetového šampionátu, ktorý sa v roku 2007 konal v japonskej Osake. Na budúci týždeň by mali byť známe výsledky opakovaných testov ruských atlétov z MS 2011 v juhokórejskom Degu. McLaren vo svojej správe referoval o 33 dopingových prípadoch v ruskej atletike.

 

Podľa šéfa Nemeckej atletickej federácie Clemensa Prokopa by mali Rusom zakázať štartovať na všetkých šampionátoch. "Ruských športovcov by mali vylúčiť zo všetkých vrcholných podujatí - ME, MS aj z olympijských hier, až pokiaľ nepríde k dôveryhodnej zmene. Aj Medzinárodný olympijský výbor by mal postupovať tvrdo, pretože ide o útok na hodnoty športu. Rusko porušilo všetky princípy fair play a pravidlá rovnocenného súťaženia. Treba z toho vyvodiť dôsledky," zdôraznil Prokop.

 

McLaren zachytil tiež e-mailovú komunikáciu, v ktorej nemenovaný pisateľ žiada ministerstvo športu o pokyny, ako postupovať v prípade pozitívneho výsledku kontroly - či ho má kryť alebo izolovať. 


Celý systém bol nastavený tak, aby priniesol maximálny efekt na olympijských hrách 2012 v Londýne a následne na dvoch domácich podujatiach - na atletických majstrovstvách sveta 2013 v Moskve a ZOH 2014 v Soči, kde už boli ruskí medailisti pod jeho priamou ochranou. 


V britskej metropole získali ruskí športovci 72 medailí, z nich 21 zlatých, v Soči 33 (13).
"Ruský olympijský tím podvádzal na hrách v Londýne spôsobom, ktorý nemal obdoby. Celý rozsah pravdepodobne nikdy nezistíme. Túžba po medailách úplne potlačila ich vnútorný kolektívny etický a morálny kompas a chápanie olympijských hodnôt fair play," pokračoval McLaren.


Na otázku, akú rolu v celom procese hral Ruský olympijský výbor, McLaren odvetil: "Nemáme priamy dôkaz, že sa členovia ruského NOV zapojili do podvodov." 

 

Na konšpirácii sa údajne podieľalo celkovo 30 športových odvetví, z podujatí zasiahla aj svetovú univerziádu 2013 v Kazani. "Je prakticky nemožné vypátrať, ako hlboko a ako ďaleko dozadu to celé siaha. Rusi si za chrbtom celého sveta prisvojovali medzinárodné športové podujatia. Ich súperi nemali rovnaké podmienky. Klamali fanúšikov a divákov. Je najvyšší čas zastaviť to," konštatoval McLaren. 

Prvé závery publikoval kanadský právnik vzhľadom na ich závažnosť už v júli a v konečnom dôsledku viedli k vylúčeniu účasti ruských reprezentantov na niektorých súťažiach olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro. WADA poverila McLarena vyšetrovaním na základe výpovede bývalého riaditeľa moskovského laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý podrobne opísal zákulisné dianie na zimných olympijských hrách v Soči.

 

Priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami. Športovcom vraj odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH 2014 a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.


Kanaďan už na začiatku skúmania zistil, že podobná mašinéria sprevádzala aj iné vrcholné podujatia na ruskej pôde - atletické majstrovstvá sveta 2013 v Moskve a plavecký svetový šampionát 2015 v Kazani. Pokyny o tom, ktoré pozitívne nálezy sú akceptovateľné a ktoré nie, vraj prichádzali z ministerstva športu vedeného Vitalijom Mutkom. Vyhlásil vtedy, že štátnymi inštitúciami riadený podvod s dopingom v Ruskej federácii vyprodukoval za štyri roky najmenej 312 falošných výsledkov testovania. 

 

https://www.bbc.com/sport/38261608

 

https://www.insidethegames.biz/articles/1044626/over-1000-russian-athletes-involved-in-state-sponsored-doping-scheme-second-part-of-mclaren-report-claims

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies