Rusi chcú pomôcť Američanom v Iraku: V Sýrii vraj nemali významné úspechy

NETKY.SK • 7 December 2017, 06:55 • 2 min
Rusi chcú pomôcť Američanom v Iraku: V Sýrii vraj nemali významné úspechy

MOSKVA - Rusko je pripravené pomôcť Spojeným štátom zničiť teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v Iraku.

slovakia

left justify in out

Zároveň tvrdí, že koalícia pod vedením USA nedosiahla v Sýrii žiadny podstatný úspech.

 

Ako v stredu uviedol náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, rezort obrany je pripravený rokovať s americkými kolegami o pomoci pri likvidácii militantov IS v západných častiach Iraku. "Pozornosť medzinárodnej protiteroristickej koalície by sa mala sústrediť na to, ako zničiť militantov v západných regiónoch Iraku, aby sa zabránilo návratu IS do Sýrie a ako zabrániť oživeniu islamského kalifátu, ale nie na rozmiestňovanie vlastných vojenských základní v Sýrii," povedal na výročnom brífingu pre zahraničných vojenských atašé Gerasimov, ktorý je zároveň prvým námestníkom ruského ministra obrany.

 

Ruský generál hodnotil aj činnosť koalície pod vedením USA v Sýrii. "Na rozdiel od vyhlásení našich západných partnerov operácie medzinárodnej protiteroristickej koalície pod vedením Spojených štátov nepriniesli na území Sýrskej arabskej republiky žiadne významné úspechy," konštatoval Gerasimov.

 

Táto koalícia podľa jeho slov oslobodila v Sýrii len mesto Rakka; bolo to tento rok a trvalo to 11 mesiacov. "Avšak v dôsledku vzdušných útokov koalície bola Rakka na 90 percent zničená a stala sa skutočne nevhodnou pre život," dodal Gerasimov.

 

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že koaličné lietadlá za posledný mesiac podnikli menej útokov, než ruské podnikajú za jeden deň.

 

Gerasimov sa k situácii na Blízkom východe vyjadril v deň, keď ruský prezident oznámil úplnú porážku Islamského štátu na oboch brehoch Eufratu v Sýrii. Putin to povedal v Nižnom Novgorode, kde krátko predtým oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona