Rusi chcú mať balistickú raketu Sarmat do konca roka 2020, nahradí Satana

NETKY.SK • 16 December 2014, 14:53 • 2 min
Rusi chcú mať balistickú raketu Sarmat do konca roka 2020, nahradí Satana

MOSKVA/VLASICHA - Vývoj ťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat na tekuté palivo plánuje Rusko dokončiť do roku 2020, uviedol dnes veliteľ Raketových vojsk strategického určenia (RVSN) generálplukovník Sergej Karakajev.

slovakia

left justify in out

Sarmat podľa neho nahradí raketu šachtového typu R-36M2 Vojevoda (v kóde NATO: SS-18 Satan), ktorú sovieti predstavili v roku 1975. Raketa je v súčasnosti považovaná za vážnu hrozbu voči americkým pozemným strategickým raketovým systémom a patrí medzi najmocnejšie na svete, uviedla agentúra RIA Novosti.
     

Karakajev v predvečer 55. výročia založenia RVSN povedal, že Sarmat vyvíjajú sami - bez spolupráce s ukrajinskými podnikmi. "Pokiaľ ide o využitie potenciálu ukrajinského obranného sektora, v súčasnosti to už nie je potrebné," citovala agentúra TASS Karakajeva.
     

Generálplukovník doplnil, že od roku 1993 všetky rakety pre RVSN vyvíjali len ruské podniky. Od sovietskych čias si podľa neho štátny priemysel osvojil aj technológiu kvapalného pohonu.
     

Karakajev zdôraznil, že Rusko neplánuje rozmiestniť na Kryme jednotky RVSN. Súčasné ruské balistické rakety s dlhým doletom sú podľa neho schopné zasiahnuť akýkoľvek cieľ kdekoľvek na svete bez toho, aby ich bolo nutné premiestniť k hraniciam. Ako dodal, umiestnené sú hlboko v ruskom území a sú schopné brániť krajinu pred útokmi.
     

Veliteľ RVSN oznámil, že v roku 2015 plánujú uskutočniť 14 testov balistických rakiet. Ešte do konca tohto roka chcú otestovať dve rakety. Posledný úspešný test sa konal 28. novembra. Strategická jadrová ponorka Alexander Nevský - triedy Borej - odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu Bulava z Barentsovho mora a dopadla na strelnicu Kura na Kamčatke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies