Rusi ako jediní s istotou hneď dvoch najbližších šampionátov

NETKY.SK • 16 Október 2013, 11:24 • 2 min
Rusi ako jediní s istotou hneď dvoch najbližších šampionátov

BRATISLAVA - Ruská futbalová reprezentácia je jediná z 21 už známych účastníkov MS 2014 v Brazílii, ktorá má istotu štartu hneď na dvoch najbližších šampionátoch.

slovakia

left justify in out

Hostiteľská krajina záverečného turnaja 2018 môže oslavovať utorňajšiu remízu 1:1 v Baku s Azerbajdžanom ako víťazstvo. Aj jeden bod totiž stačil "zbornej" na prvenstvo v konečnej tabuľke F-skupiny európskej časti kvalifikácie pred Portugalskom.

Bronzoví z ME 2008 Rusi sa predstavia medzi svetovou elitou premiérovo po dvanástich rokoch a len tretí raz v postsovietskej ére. "Vidíme sa v Brazílii!" oslavne hlásil portál Championat. "Oi, Brasil! Como vai?" ponúkol jazykovú lekciu Sport-Express a pridal svoj výber šiestich najlepších najzaslúžilejších: Alexandr Kokorin, Roman Širokov, Denis Glušakov, Vasilij Berezuckij, Vladimir Bystrov a Alexandr Samedov. 

"Po dvanástich rokoch budeme pri tom - ´cool´", cituje kapitána mužstva Širokova web Gazeta. "Dnes sa zúročilo naše dvojročné úsilie, takže zažívame emotívne chvíle," priznal V. Berezuckij pre ITAR-TASS. "Na ťažkom teréne sme mali problémy s kontrolou lopty. Ak by sme mohli rýchlejšie kombinovať, zvíťazili by sme," vyhlásil Glušakov. 

"S týmto kvalifikačným cyklom som veľmi spokojný. Dokázali sme priamo postúpiť zo skupiny, v ktorej bol veľmi silný súper v podobe Portugalska. Bolo to neuveriteľne náročné, o to krajšie spomienky na tento úspech nám zostanú," pripomenul taliansky tréner Rusov Fabio Capello a dodal: "Odohrali sme kvalitné zápasy s výnimkou toho v Severnom Írsku. Myslím si, že aj náš utorkový výkon patril k vydareným. Okrem gólu sme si utvorili viacero možností na ďalší, ale domácim dobre zachytal brankár a nám občas chýbal povestný kúsok šťastia. Azerbajdžanci však mali jedinú vážnejšiu šancu, z nej aj skórovali." Stalo sa to až v 90. min, hoci hostia hrali od 73. min presilovku. Upokojujúco viedli už od 15. min a vyrovnávajúci presný zásah inkasovali prineskoro na to, aby museli vážnejšie tŕpnuť. 

"Samozrejme, že gól v záverečnej fáze a pri početnej výhode mrzí, ale určite nevyvstal z prípadného podcenenia. Súpera sme totiž veľmi rešpektovali, uvedomovali sme si jeho silu na vlastnom trávniku. Domácich sme pustili do jedinej väčšej šance a oni ju využili. Prekypujeme radosťou a úľavou, napriek tomu ma však veľmi škrie, že sme tretí raz v tejto kvalifikácii dostali gól v úplnom závere," podotkol Capello, ktorý prišiel na lavičku vlani v júli ako tretí zahraničný kouč v rade po Holanďanoch Guusovi Hiddinkovi a Dickovi Advocaatovi. 

Prezident Ruského futbalového zväzu (RFS) Nikolaj Tolstych okamžite potvrdil, že so 67-ročným Capellom budú rokovať o pokračovaní spolupráce aj po roku 2014: "Pracujeme na tom. Nie prvý raz prízvukujem, že máme záujem o predĺženie platnosti vzájomnej zmluvy." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies