Rusi a Ukrajinci vlastnia na Slovensku tisícky spoločností

NETKY.SK • 1 Marec 2022, 08:38 • 2 min
Rusi a Ukrajinci vlastnia na Slovensku tisícky spoločností

Ruskí a ukrajinskí podnikatelia patria do top 15 najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. Spolu vlastnia na Slovensku 3 284 spoločností.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pravidelnej analýzy poradenskej spoločnosti Dun&Bradstreet. 

 

„Aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci, ktorí tu vlastnia 2 174 firiem s objemom základného kapitálu vyše 40 miliónov eur. Podnikatelia z Ruska na Slovensku ovládajú 1 110 subjektov s kumulovaným imaním presahujúcim hranicu 70 miliónov eur," priblížila analytička Dun&Bradstreet Petra Štěpánová. Ukrajine patrí aktuálne 5. priečka v rebríčku najčastejších zahraničných vlastníkov našich spoločností, Rusku zas 11. priečka.

 

img

 

Podľa analýzy podnikatelia z týchto krajín najčastejšie ovládajú spoločnosti, ktorých ročný obrat nepresahuje jeden milión eur a počet zamestnancov buď nie je verejne dostupný, alebo majú tieto firmy najviac dvoch zamestnancov. V prípade Ruska na Slovensku evidujeme 156 firiem s maximálne dvoma pracovníkmi, pri 898 firmách sa počet zamestnancov nedá z oficiálnych dát zistiť. V prípade Ukrajiny je registrovaných 334 subjektov s najnižším počtom zamestnancov, pri 1 714 firmách nie je ich počet verejne dostupný.

 

img

 

Z analýzy zároveň vyplýva, že najviac tamojších podnikateľov ovláda naše firmy sídliace v Bratislavskom kraji, kde majú Rusi 691 a Ukrajinci 1 026 firiem. Najviac ruských a ukrajinských podnikateľov u nás podniká v rovnakom segmente. Do top trojice segmentov patria veľkoobchod, maloobchod, opravy a údržba, v ktorom podniká 276 ruských a 428 ukrajinských firiem, administratívnymi a podpornými činnosťami sa zaoberá 203 ruských a 374 ukrajinských firiem a v segmente profesijné, vedecké a technické činnosti sa angažuje 200 ruských a 313 ukrajinských firiem.

 

Prečítajte si: Miloš Zeman chce dovoliť Čechom bojovať na Ukrajine

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies