Rus Vylegžanin vybojoval zlato v skiatlone

NETKY.SK • 21 Február 2015, 16:06 • 2 min
Rus Vylegžanin vybojoval zlato v skiatlone

FALUN - Mužský skiatlon sa stal na majstrovstvách sveta lyžiarov - klasikov vo švédskom Falune v sobotu popoludní korisťou Rusa Maxima Vylegžanina.

slovakia

left justify in out

V dramatickom a tesnom závere pretekov na 2 x 15 km klasickou a voľnou technikou Vylegžanin zdolal obhajcu titulu Švajčiara Daria Colognu o 4 desatiny sekundy. Pre 32-ročného Vylegžanina je to prvá zlatá a celkovo piata medaila z majstrovstiev sveta (1-3-1). Bronzovú medailu si vybojoval Kanaďan Alex Harvey s odstupom 1,6 s. Zapísal si už druhý cenný kov z Falunu po striebre zo šprintu klasickou technikou. Slovenský reprezentant Martin Bajčičák obsadil 38. miesto s odstupom 5:22,1 min za novým majstrom sveta.

Favoriti sa podľa predpokladov držali vo vedúcej skupine dlho plece pri pleci. Po prvej polovici trate bol na čele Kanaďan Alex Harvey, úradujúci svetový šampión Švajčiar Dario Cologna prezúval lyže s minimálnym odstupom 1,1 s štvrtý. Jediný slovenský reprezentant Martin Bajčičák sa v klasickej časti postupne prepadal vo výsledkovej listine a do korčuliarskej časti pretekov vybehol na 39. mieste s odstupom takmer dvoch minút za najlepšími. Na 25. km zostala vpredu silná 11-členná skupina, ktorú viedol na radosť vyše 40 000 zväčša švédskych fanúšikov domáci favorit Marcus Hellner. Na poslednom väčšom stúpaní sa úspešne pokúsili trhnúť ostatných Švajčiar Dario Cologna a Rus Maxim Vylegžanin, ktorých o čosi neskôr dostihol Nór Didrik Tönseth. Na toto trio sa ešte v posledných dvoch kilometroch dotiahol Kanaďan Alex Harvey, ktorý svoje šprintérske skúsenosti využil v závere na zisk bronzovej medaily. O zlato si to v krásnom súboji rozdali Vylegžanin a Cologna a o špičku pravej lyže bol úspešnejší ruský reprezentant. 

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní - Falun (Švéd.) - sobota - výsledky: 

Skiatlon mužov (15+15 km): 1. Maxim Vylegžanin (Rus.) 1:16:25,9 h, 2. Dario Cologna (Švaj.) +0,4, 3. Alex Harvey (Kan.) +1,6, 4. Didrik Tönseth (Nór.) +3,4, 5. Maurice Manificat (Fr.) +10,2, 6. Calle Halfvarsson (Švéd.) +22,8,... 38. Martin Bajčičák (SR) +5:22,1.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona