Rumunský súd potvrdil 20-ročný trest pre bývalého veliteľa pracovného tábora

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 15:26 • 2 min
Rumunský súd potvrdil 20-ročný trest pre bývalého veliteľa pracovného tábora

BUKUREŠŤ - Rumunský najvyšší odvolací súd dnes potvrdil rozsudok nad bývalým veliteľom pracovného tábora, ktorý bol súdom nižšieho stupňa uznaný za vinného za smrť vyše sto politických väzňov a odsúdený na 20 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd dnes v Bukurešti zamietol odvolanie 88-ročného Iona Ficiora, ktorý odmietol pripisovanú vinu a tvrdil, že len plnil rozkazy. Ficior bol na 20 rokov väzenia odsúdený za zločiny proti ľudskosti.

 

Ficior v rokoch 1958-63 velil komunistickému pracovnému táboru v meste Periprava na juhovýchode Rumunska.

 

Ako uviedla rumunská prokuratúra, Ficior tam "zaviedol a riadil represívny, hrubý, nehumánny a svojvoľný väzenský režim proti politickým väzňom". Podľa vyšetrovateľov bolo jeho cieľom "vyhladiť" zadržiavaných tým, že museli čeliť tvrdým pracovným podmienkam, extrémnej zime, nedostatku pitnej vody, vhodného jedla či liekov.

 

Vlani sa v Rumunsku konal prvý súdny proces tohto druhu, v ktorom bol na 20 rokov odsúdený Alexandru Višinescu, ktorý bol v rokoch 1956-63 veliteľom obávanej štátnej väznice Ramnicu Sarat.

 

Aj tento 90-ročný muž sa svojho času pred súdom - podobne ako Ficior - bránil tvrdením, že len plnil rozkazy a prosil súd, aby ho nechal v pokoji zomrieť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies