Rumunský prezident vymenoval ministra školstva za dočasného premiéra

NETKY.SK • 5 November 2015, 11:34 • 2 min
Rumunský prezident vymenoval ministra školstva za dočasného premiéra

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident Klaus Iohannis vymenoval dnes ministra školstva Sorina Cimpeana za dočasného premiéra. Nahradí tak Victora Pontu, ktorý odstúpil v stredu po masových pouličných demonštráciách.

slovakia

left justify in out

Cimpeanu zostane vo funkcii dovtedy, kým nebude vymenovaný a parlamentom schválený nový predseda vlády, uviedla agentúra AP.

 

O novom premiérovi bude Iohannis diskutovať v nasledujúcich dňoch s politickými stranami a občianskou spoločnosťou, doplnila agentúra Reuters.

 

Súčasnú politickú krízu v Rumunsku vyvolal požiar v nočnom klube Colectiv z 30. októbra, ktorý vypukol v čase, keď sa tam nachádzalo viac ako 400 ľudí. Požiar a následná tlačenica si doteraz vyžiadali 32 mŕtvych a vyše 130 zranených, pričom stav väčšiny z nich je veľmi vážny až kritický.

 

Pontovu demisiu, ako aj odchod ministra vnútra Gabriela Opreu i starostu mestskej časti, kde sa klub nachádza, žiadalo v utorok v Bukurešti asi 20.000 účastníkov protestnej akcie. Demonštranti tvrdili, že za požiar v klube Colectiv môže aj v Rumunsku všadeprítomná korupcia. Protesty pokračovali aj v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies