Rumunský prezident vyhlásil, že krajina dokáže prijať počet utečencov stanovených EÚ

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:04 • 2 min
Rumunský prezident vyhlásil, že krajina dokáže prijať počet utečencov stanovených EÚ

BUKUREŠŤ - Rumunsko dokáže zvládnuť počet utečencov, ktorý mu pridelila Európska únia, uviedol dnes rumunský prezident Klaus Iohannis. Zároveň však vyjadril ľútosť nad tým, že väčšina členských krajín EÚ radšej prijala povinné kvóty než by o veci rokovala.

slovakia

left justify in out

Ministri vnútra EÚ v utorok aj napriek odmietavým postojom niektorých členských štátov prijali zásadné rozhodnutie o premiestnení 120.000 utečencov z Talianska, Grécka a ďalších krajín EÚ, ktoré sú alebo môžu byť priamo dotknuté utečeneckou krízou. Plán prerozdelenia azylantov bol schválený väčšinou národných delegácií, proti však hlasovali Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo hlasovania.

 

Iohannis v tejto súvislosti vyhlásil, že povinné kvóty nie sú riešením európskeho problému s migrantmi.

Rumunsko ešte pred časom uviedlo, že môže na dobrovoľnej báze prijať najviac 1785 migrantov. V súvislosti s novým plánom prerozdelenia by však táto krajina mala prijať až o 2400 ľudí viac. "Rozhodnutie padlo. Rozumiem tomu, prečo ho chcú niektoré krajiny napadnúť... a my si počkáme, aký bude výsledok," uviedol Iohannis. "V skutočnosti, počet utečencov, ktorý musí Rumunsko prijať počas nasledujúcich jedného až dvoch rokov... nie je obrovský. Je to zvládnuteľné a myslím si, že Rumunsko musí preukázať solidaritu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies