Slovenská republika si uvedomuje spoluzodpovednosť za globálny rozvoj

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:14 • 2 min
Slovenská republika si uvedomuje spoluzodpovednosť za globálny rozvoj

Slovenská republika si uvedomuje spoluzodpovednosť za globálny rozvoj

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika si uvedomuje spoluzodpovednosť vyspelých krajín za globálny rozvoj. Aj napriek napätému rozpočtu vyčleňuje každý rok finančné prostriedky na pomoc rozvojovým a transformujúcim sa krajinám a mieni v tejto politike pokračovať. Vyhlásil to dnes v pléne Valného zhromaždenia OSN v New Yorku slovenský prezident Ivan Gašparovič v prejave k téme plnenia Miléniových rozvojových cieľov.
      Gašparovič podotkol, že Slovensko prikladá veľký význam plneniu miléniových rozvojových cieľov, ktoré podľa neho odrážajú najcitlivejšie problémy súčasného globálneho sveta. Bez plnenia týchto cieľov by podľa Gašparoviča nebolo možné dosiahnuť dlhodobo udržateľnú bezpečnosť, sociálno-ekonomickú stabilitu a kvalitu životného prostredia na našej planéte.
      Prezident SR ďalej povedal, že plnenie miléniových cieľov je podmienené národným vlastníctvom a dobrým riadením rozvojových krajín. Akcentoval princíp, podľa ktorého by každá krajina mala zodpovedať za svoj hospodársky a sociálny rozvoj a využívať domáce zdroje efektívne.
      Gašparovič ubezpečil delegátov VZ OSN, že Slovensko sa zasadzuje za znižovanie a čím skôr úplne odstránenie nerovnosti medzi pohlaviami, pretože ženy predstavujú dve tretiny obyvateľstva žijúceho v extrémnej chudobe. V tejto súvislosti privítal nedávne zriadenie jednotky OSN pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women).
      Ivan Gašparovič predstavil úspešné projekty realizované z financií slovenskej rozvojovej pomoci. Ako príklad uviedol projekt v južnom Sudáne v rámci príspevku k cieľu č. 2 - znižovanie negramotnosti populácie. Pomoc v zdravotnej a sociálnej starostlivosti zameraná na prevenciu a boj s HIV/AIDS sa z iniciatívy Slovenska uskutočňuje v Keni, Etiópii, Kambodži, Vietname, Ugande, Zambii a na Haiti.
      "Ďalšia dôležitá časť pomoci Slovenska bola smerovaná do projektov udržateľného rozvoja, predovšetkým v Keni, Afganistane, Mozambiku a Mongolsku. Slovenská rozvojová pomoc sa sústreďuje na najzraniteľnejších a najchudobnejších," vyhlásil Gašparovič.
      "Slovenská vláda vedie pravidelnú diskusiu so všetkými zainteresovanými subjektmi a kladie dôraz na vykonávanie vzdelávacích činností, aby si pre svoje stanovené ciele v rozvojovej pomoci získala širokú podporu verejnosti," uzavrel svoje vystúpenie v New Yorku slovenský prezident.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies