Rumunský prezident poveril zostavením vlády bývalého eurokomisára Ciolosa

NETKY.SK • 10 November 2015, 17:24 • 2 min
Rumunský prezident poveril zostavením vlády bývalého eurokomisára Ciolosa

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident Klaus Iohannis poveril dnes zostavením vlády bývalého eurokomisára Daciana Ciolosa.

slovakia

left justify in out

Prezident tak urobil po odstúpení kabinetu premiéra Victora Pontu, ku ktorému došlo po protestoch verejnosti v reakcii na požiar nočného klubu v rumunskej metropole Bukurešť, pri ktorom zahynulo takmer 50 ľudí.

 

Ciolasovu nomináciu rumunský prezident zdôvodnil tým, že Rumunsko potrebuje niekoho, "kto je čistý, kto nie je spojený s nijakými škandálmi a je bezúhonný". Podľa Iohannisa pred voľbami, ktoré sú naplánované na koniec budúceho roka, je nevyhnutné, aby rumunské politické strany prešli očistou. "Na nasledujúci rok až do volieb je tým správnym riešením... vláda technokratov," uviedol Iohannis.

 

Vláde, ktorú Ciolos zostaví, musia vysloviť dôveru poslanci parlamentu. Ak sa tak nestane, môže prezident poveriť zostavením vlády niekoho iného. Ak v parlamente neprejde ani druhý nominant, musia byť vyhlásené predčasné voľby.

 

Požiar v nočnom klube Colectiv z 30. októbra, pri ktorom zahynulo 48 ľudí, bol najhorším nešťastím tohto druhu v histórii Rumunska. V krajine následne vyvolal vlnu šesť večerov trvajúcich masových protestov, v dôsledku ktorých minulý týždeň odstúpil premiér Victor Ponta aj s celou vládou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies