Rumunský prezident podpísal súdnu reformu, s ktorou nesúhlasí

NETKY.SK • 13 Október 2018, 10:17 • 2 min
Rumunský prezident podpísal súdnu reformu, s ktorou nesúhlasí

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident Klaus Iohannis v piatok podpísal reformu súdnictva vrátane, ktorá zahŕňa aj obmedzenie prezidentských právomocí, čo označil za "krok späť pre rumunskú demokraciu".

slovakia

left justify in out

Iohannis sa spolu s opozičnými stranami pokúšal zablokovať túto reformu, ktorá okrem iného ruší právo hlavy štátu vetovať vymenovanie nového prokurátora, informovala agentúra Reuters.

 

Podľa agentúry však sa ústavný súd v septembri uzniesol, že opatrenie, ktoré predložili vládni sociálni demokrati (PSD), je v súlade s ústavou, takže centrista Iohannis nemal inú možnosť, než zákon podpísať. Zákon vo všeobecnosti dáva viac právomocí ministrovi spravodlivosti - nominanovanému politickými stranami, a to na úkor prezidenta a súdov.

 

EÚ, ktorá dohliada na justičný systém Rumunska od vstupu tejto krajiny do tohto bloku, sa teraz obáva, že súdna reforma môže zvrátiť už dosiahnutý pokrok v boji proti korupcii tým, že vystaví sudcov ovplyvňovaniu zo strany politikov.

 

Rumunsko je jednou z najviac skorumpovaných európskych krajín. Od začiatku roku 2017, keď sa moci v krajine ujali sociálni demokrati, sa v krajine opakovane konali zhromaždenia občanov proti korupcii a proti snahám dekriminalizovať viacero činov súvisiacich s úplatkárstvom.

 

Symbolom boja proti korupcii v Rumunsku bola hlavná protikorupčná prokurátorka Laura Codruta Kövesiová, ktorá však bola z funkcie v lete odvolaná. Ešte predtým však uviedla, že vlani sa vyšetroval rekordný počet prípadov korupcie, pričom pred súd bolo postavených tisíc úradníkov. Súčasne konštatovala, že korupcia je v Rumunsku stále veľmi rozšírená.

 

Minister spravodlivosti Tudorel Toader, ktorý ju funkcie zbavil za údajné prekročenie právomocí, nominoval na jej miesto málo známu prokurátorku Adinu Floreovú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies